Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

 

præsenterer

En BIOGRAFI fra:

wpeCA.jpg (6759 bytes)

Walt Disney

wpe141.jpg (7874 bytes)

Walter Elias Disney har aldrig tegnet en tegneserie, men han har som skaberen af Disney-studierne indirekte haft indflydelse på udviklingen af talrige tegneseriefigurer med verdensomspændende popularitet.
Walt Disney blev født 5.12.1901 i Chicago. Han studerede i Kansas City og ved Chicago Art Institute. Efter l. verdenskrig arbejdede han seks uger i et reklamebureau, hvor han
lærte Ub Iwerks at kende. Sammen med ham startede han kort efter et tegnestudio.
Disney fik imidlertid ansættelse ved Kansas Film Ad Company, så Iwerks videreførte studiet alene, gik fallit og befandt sig så igen i samme studio som Disney.
Walt Disney producerede sine første tegnefilm af et minuts varighed i en garage, hvor han en nat så en mus løbe over bordet.
I 1923 startede han sammen med broderen Roy et lille tegnefilmstudio i Hollywood, hvor han bl.a. med assistance fra Iwerks i 1925 satte tegnefilmserien Alice in Cartoonland i produktion. I 1927 fulgte serien om Oswald the Rabbit. I 1928 blev den første Mickey Mouse-tegnefilm, "Plane Crazy", produceret - fulgt af tonefilmen "Stemboat Willie", der som den første fik premiere i biograferne.
Derefter fulgte flere andre tegnefilmfigurer, bl.a. Donald Duck (Anders And) i 1934.
I 1929 solgte Disney distributionsrettighederne til en Mickey Mouse-avisstrip til King Features Syndicate. Første episode, som blev publiceret fra 13.1.1930, var skrevet af Disney og tegnet af Iwerks. Efter 5 uger blev tegningerne overtaget af Win Smith, som allerede i april samme år overlod dem til Floyd Gottfredson. Han fik desuden allerede i maj overdraget manuskriptet af Disney.
I sommeren 1932 købte King Features Syndicate retten til at bruge titlen Silly Symphonies til en række tegneserier produceret i Disney-studierne og bygget over de tilsvarende tegnefilm. I en af disse farvelagte søndagssider, The Little Wise Hen, dukkede Anders And op i 1935. 7.2.1938 fik han sin egen dagstrip skrevet af Bob Karp og tegnet af Al Taliaferro. I 1939 fulgte søndagssiden.
Fra 1935 dukkede Disney-avisserierne op som genoptryk i hæfteform i Mickey Mouse Magazine. Det blev til Walt Disney's Comics and Stories i 1940. Fra nr. 31 indeholdt det tegneserier produceret direkte til hæfteformatet tegnet af bl.a. Carl Barks, Paul Murry og Jack Bradbury.
I løbet af 40rne og 50erne startede Dell Publishing en række titler med Disney-figurer, bl.a. Donald Duck, Mickey Mouse og Uncle Scrooge. Ved indgangen til 70erne var interessen for disse tegneseriefigurer imidlertid så lav i USA, at der stort set ikke blev produceret nyt materiale på den side af Atlanten. Til gengæld var interessen stor i Europa, hvor Disney-tegneserier blev produceret på licens bl.a. i Italien - med Romano Scarpa som den toneangivende tegner - og af Gutenberghus/Egmont i København. De bedste af disse stod Oberon i Holland imidlertid for med tegnere som Daan Jippes og Freddy Milton på lønningslisten.
I midten af 80erne lukkede Dell Publishing alle sine tegneseriehæfter i USA. I slutningen af samme årti genoplivede forlaget Gladstone med held flere af de gamle Disney/Dell- hæftetitler, bl.a. Walt Disney's Comics and Stories, med genoptryk af klassiske amerikanske serier og nyere europæiske (bl.a. danskproducerede, tegnet af chileneren Vicar). Desuden har Gladstone sat en mindre amerikansk produktion i gang, hvor specielt Don Rosas Anders And- og Onkel Joakim-historier er værd at bemærke. Rosa er nemlig ligesom Carl Barks en gudbenådet tegneseriefortæller.
I starten af 1990erne overtog Walt Disney Productions en kort overgang selv produktionen af tegneseriehæfter fra Gladstone, som dog snart fik udgivelseslicensen tilbage.
Dette intermezzo betød imidlertid, at Don Rosa nu arbejder for Egmont i København, ligesom en række andre Disney-tegnere rundt omkring i verden, bl.a. amerikanske William Van Horn og danske Flemming Andersen.
Multitalentet Walt Disney døde 15.12.1966 i Hollywood. Engang i 1929-30 skrev han 4 måneders Mickey Mouse-strips, men overlod siden arbejdet til andre og - på det felt - bedre forfattere og tegnere. Men det hedder stadig Walt Disney's Anders And & Co.!

 

Litteratur:

Carl Barks & Co. l974- .

Ariel Dorfmann & Armand Mattelart: Anders And i den tredje verden. Information, l978.

Jon Gisle: Andelogien. Runepress, l979.

Jakob Stegelman: Tegnefilmens historie. Stavnsager, l984.

Jakob Stegelman: Walt Disney. NNF, 1989.

Inger Holst: Sommerfugleflugt mod en solbelyst væg (i: Seriejournalen nr. 20/1995).

wpeEF.jpg (9719 bytes)
forsidefoto fra
Frederik G. Jungersen: Disney.
Det danske Filmmuseum, 1968.

Anders And & Co