Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

Film & tegneserier

Movies & Comics

I 1973 udkom Film og tegneserier - et hæfte på 50 sider i A5 format, som for første gang på dansk forsøgte at registrere tilgængelig viden og relevante iagttagelser om sammensmeltningen af de to medier. For som forfatteren skrev i forordet:
"Hvorfor nu give sig i kast med et emne som "film og tegneserier"? Min eneste begrundelse er faktisk, at man ikke kan se det behandlet i en større sammenhæng nogen steder."
Siden har interessen og forskningen på området internationalt været intens og mere eller mindre seriøse værker er blevet udgivet henvendt til et efterhånden stort, engelsktalende publikum. Endnu mangler vi dog det digre værk, som giver det store overblik over de mange biograffilm og TV-serier, som siden århundredskiftet har taget udgangspunkt i eller ladet sig inspirere af tegneserierne.
wpe26.jpg (15123 bytes)

wpe26.jpg (20476 bytes)
Marvels tegneseriehelte har siden 1966
optrådt både i TV og på biograflærredet
- og både i animerede og live action versioner.


I 1994 forsøgte Tegneseriemuseet i Danmark at råde bod på dette med udstillingen
Fra tegneserier til film. Pressemeddelelsen fortalte dette:
Igennem 80'eme har man oplevet biografpremicrer på titler som Superman, Batman, Supergirl, Popeye, Annie, Howard the Duck, Jern Henrik, Rocketeer og Dick Tracy. De mange tv-kanaler har blandt andet leveret Superboy, Wonder Woman, The Incredible Hulk og The Spirit. Og i videoudsalg har man til billige penge kunnet erhverve sig blandt andet Captain America og Lucky Luke - sidstnævnte med Terence Hill i titelrollen! I alle tilfælde har der været tale om realfilm og i flere tilfælde om film, som reklametrommeme har bragt til Danmark under meget bulder og med massevis af merchandise i kølvandet.
Fra belgiske Tintin til japanske Akira er det i samme periode blevet til dusinvis af tegnefilm bygget over tegneserier, men det er ikke dem, man skal regne med at opleve, hvis man i sommerens løb lægger vejen forbi Gørlev mellem Slagelse og Kalundborg, hvor Tegneseriemusect meget praktisk har slået sig ned. Praktisk fordi det her nemt kan nås både fra København og Jylland.
Tegneseriemuseets specialudstilling i sommermånedeme bliver Fra tegneserier til film. Her kan man danne sig et overblik over ovennævnte udbud af real-tegneseriefilmatiseringer fra de sidste par tiår. Men nok så interessant er det, at udstillingens hovedvægt er lagt på tiden før. For filmatiserede tegneserrier er så absolut ikke noget nyt begreb.
Både Superman, Batman, Dick Tracy og Captain America er tidligere blevet fremstillet på realfilm - både til biografer og tv. Men de har haft følgeskab af blandt andet BlondieJungle Jim, Terry and the Pirates, Li’l Abner, Flash Gordon, Mandrake, Prince Valiant, Modesty Blaise og Barbarella.
Tegneseriemuseets medarbejder, John Jørgensen, har i danske og udenlandske biblioteker fundet et righoldigt billedmateriale, som sammen med eksempler på tegneserierne indgår i udstillingen."

wpe5C.jpg (34801 bytes)
Udstillingen på
Gørlev Bibliotek.

Fra tegneserier til film blev senere, sommeren 1997, udstillet på Gørlev bibliotek, mens John Jørgensen fortsatte forskningsarbejdet og registreringen. Målet er den komplette registrering og kortlægning af området. I den forbindelse modtager museet gerne henvendelser, som stiles til John Jørgensen. Resultatet af dette omfattende forskningsarbejde er ved sin afslutning planlagt til udgivelse på Cd-rom i serien Fra Tegneseriemuseets Arkiver.

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK
Fjorddalsvej 3, DK 4400 Kalundborg
att. John Jørgensen
E-mail:   Tegnemus@post11.tele.dk

wpe35.jpg (18371 bytes)
Clown i Todd McFarlane's streg ...

Besøg den officielle Spawn webside
www.spawn.com

wpe27.jpg (12419 bytes)
... og i skikkelse af John Leguizamo
i 1997-filmatiseringen af
Todd McFarlane's tegneserie Spawn


Film i biografen og på TV
UDHÆNGSSKABET

Astérix

Corto Maltese

Daredevil

From Hell

Ghost World

Hellboy

Hulk

Jeremiah

League of Extraordinary Gentlemen

Modesty Blaise

Road to Perdition

Slim Slam Slum

Spiderman 1  2

X-Men1  2

 

 

 

wpeD7.jpg (7884 bytes)
Superman på film & TV


NYTTIGE LINKS
I forbindelse med Tegneseriemuseets
forskning og registrering benyttes internettet flittigt. Her er en samling nyttige links af mere generel karakter til dem, der selv vil begive sig ud på nettet og søge oplysninger om film og tegneserier.

POW !

Comics 2 Film

Underholdende web-site med foromtaler og anmeldelser af - samt en overflod af rygter om kommende - tegneseriefilmatiseringer .

The Internet Movie Data Base 

International data-base, hvor man via søgefeltet kan få omfattende oplysninger om alverdens film - dvs. også om tegneseriefilmatiseringer.

Movieweb

Web-site med omtaler af nyere amerikanske film - heriblandt flere tegneseriefilmatiseringer. Hver filmomtale ledsages af righoldigt illustrationsmateriale.

The Serial Squadron

Et overflødighedshorn af oplysninger bl.a. om amerikanske tegneseriefilmatiseringer både før og nu.

SuperheroTV       

Indeholder credits på en lang række superhelte-filmatiseringer 
samt links til trailere for og klip fra disse.

Superman 1  2

Verdens første superhelt, som han har taget sig ud på TV-skærmen og filmlærredet.

ammemicon3.gif

Web-site fra Library of Congress giver bl.a. adgang til at se klip fra
stumfilmatiseringer af tegneserierne
Krazy Kat, Happy Hooligan 1 2Alphonse and Gaston og Foxy Grandpa 1  2