Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

 

præsenterer

En BIOGRAFI fra:

wpeCA.jpg (6759 bytes)

Lee Falk

wpeC3.jpg (6301 bytes)

Lee Falk blev født i 1905 i St.Louis, Missouri. Allerede til collegeavisen skrev han sine første fortællinger, digte og artikler. Efter studietiden på University of Illinois arbejdede han med reklametekster og som radioforfatter.Sammen med tegneren Phil Davis skabte han eventyrstrip'en Mandrake the Magician (Dragos), som de i 1934 kunne sælge til King Features Syndicate.
Mandrake, hvis ansigtstræk mindede om forfatterens, er en troldmand, som sætter sine magiske kræfter ind mod forbrydere af
enhver art. Hvor hypnose - som Mandrake har lært i et tibetansk kloster - og telepati ikke rækker, træder ledsageren, den bomstærke Lothar, til med slående argumenter. Han er konge over en afrikansk negerstamme.
Sammen med Davis' tidligere assistent, Ray Moore, skabte Falk to år senere The Phantom (Fantomet). Han er de nødlidendes ven i den bengalske jungle, og bag masken gemmer sig den foreløbigt sidste i rækken af handlekraftige mænd, der siden 1500-tallet har ladet forklædningen gå i arv fra far til søn. Derfor kaldes Fantomet også "ånden, der vandrer". Alle har de overholdt den ed, som det første Fantomet aflagde: altid at kæmpe for retfærdigheden.
Efter i fem årtier at have været forlovet med den smukke Diana Palmer, giftede Fantomet - den tyvende i rækken - sig endelig med sin udkårne og fik tvillinger i 1980. På dette tidspunkt tegnede Sy Barry serien i en noget mere realistisk streg, end den der prægede forgængerne Ray Moore 1936-47 og Wilson McCoy 1947-61.
I 1939 blev Mandrake produceret som filmserial af Columbia. I 1943 blev det Fantomets tur.
I starten af 60erne udgav Avon Books The Phantom som pocketbøger - ialt 4 bind skrevet af Falk.
Lee Falk har desuden skrevet flere teaterstykker. Det første var "The Big Story". Den største succes var "Eris", som blev uropført i 1968 i Paris.
Falks mest populære påfund er dog uden sammenligning Fantomet, som i Europa først og fremmest har fundet en begejstret læserskare i Sverige. Her startede hæftet Fantomen i 1950 og udviklede sig - i skarp konkurrence med Anders And & Co. - til den mest succesfulde skandinaviske tegneseriepublikation.
Da det amerikanske materiale ikke slog til, begyndte det svenske forlag Semic i 70erne selv at producere historier på licens til Fantomen, skrevet af bl.a. Ulf Granberg, tegnet af bl.a. Georges Bess, Jaime Vallvé, B. Wilhelmsson, Özcan Eralp, Kari Leppänen, Knut Westad og Heiner Bade - og ofte med forside tegnet af Rolf Gohs.
I Danmark har Fantomet været en flittig gæst i aviser, tegneseriehæfter og -album siden 40rne. I 1971 begyndte Interpresse udgivelsen af det svenskredigerede hæfte, som også fik succes herhjemme.
Også i USA er The Phantom udkommet i hæfteform. Det sidste i rækken blev udgivet af forlaget DC fra 1988, tegnet af bl.a. Joe Orlando.
Lee Falk døde i 1999.
Fantomet & Skandinavien 

Moore, McCoy & Barry

Ozcon7

Skipper Skræk