Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

Udstillinger 2008


Museets logo: Thors to bukke Tandgrisner og Tandgnost. Smykke fra ca. 700 e.Kr. - fundet ved Tissø

Tegneseriemuseet i Danmark har skiftende udstillinger på
Kalundborg Museum.
Læs om samarbejdet her.

Fra april 2008 til marts 2009
har udstillingen

TEGNESERIEUDGIVELSER.DK
f
ået følgeskab af udstillingen

 

 

   
... præsenteret således i Pressemeddelelsen:  
   

Spørger man specielt mænd, som læste Familie Journalen i drengeårene 1923-77, om  de husker tegneserien Willy på Eventyr, tændes begejstringens lys i deres øjne. Jo det var den med Willy, onkel Hans og Jonna og deres fantastiske og eventyrlige oplevelser – og var der ikke også noget med et eller andet flyvende vidunder med navnet SM3? Nej siger de yngre læsere, det var da SM4!
Begge parter har ret, hvilket man kan konstatere ved at aflægge et besøg på Kalundborg Museum, hvor Tegneseriemuseet i Danmark har sammensat en lille udstilling om et af det forløbne års donationer: den komplette Willy på Eventyr 1923-47 – suppleret med museets samling af Willy-episoder frem til 1977.

I Familie Journalen nr. 13/1923 startede den engelske tegner Walter Booths eventyrserie Rob the Rover under den danske titel Mellem Sydhavets Pirater. Senere blev den til Willy på eventyr, som fortsatte indtil papirrestriktioner i Storbritanien under 2. verdenskrig stoppede serien. Derfor blev den afløst af  detektivserien Willy Harper, som ikke havde meget med den "gamle" Willy at gøre.
Redaktionen var klar over det dårlige bytte, så allerede i nr. 41/1941 dukkede den "rigtige" Willy op igen i selskab med sine ledsagere fra 30´erne, Jonna og onkel Hans, og med den supermoderne flyvemaskine SM3 til rådighed. Ved tegnebordet sad danske Harry Nielsen.
Hans sidste helside blev publiceret i nr. 38/1947, men ugen efter blev den afløst af en anden Willy, idet Frank Robbins´ Johnny Hazard kunne læses under denne titel.
Først i Familie-Journalen nr. 11/1956 dukkede Willy, Jonna og onkel Hans op igen - nu i det flyvende vidunder SM4, som bragte dem på eventyr i universet. Forfatteren var Aage Grauballe, tegneren Tage Andersen. De fortsatte serien indtil nr. 28/1977, hvor det definitivt var slut med at sende Willy på flere eventyr.

Willy på Eventyr var altså både engelsk og dansk. Til gengæld er årets anden betydelige donation til museet pæredansk. Serien er Lillegut, som i en årrække fra slutningen af 1950’erne og op igennem 1960’erne fortalte ugebladet Hjemmets børnelæsere om tre grønlandske børns humoristiske oplevelser. Bag serien, som også blev et populært årshæfte, stod det danske ægtepar Birthe og Henning Aksby.
Birthe Aksby, som tegnede serien, døde for en snes år siden. Efter Henning Aksbys død sidste år fik Tegneseriemuseet doneret seriens originalmateriale og andet spændende materiale fra ægteparrets Lillegut-arkiv. Eksempler herfra indgår i årets anden udstilling på Kalundborg Museum.

De to udstillinger kan sammen med Tegneseriemuseets udstilling om tegneserieudgivelser i Danmark ses på Kalundborg Museum frem til marts 2009


I juli viser Tegneseriemuseet på
Gørlev Bibliotek i åbningstiden udstillingen
 
TEGNESERIER ER OGSÅ LEGETØJ
 
Her bliver der mulighed for at betragte figurer, biler, dukkehuse og meget andet legetøj, som bygger på mere eller mindre succesfulde tegneserier: superhelte, Disney-figurer, Batman-biler og meget, meget mere.


I december viser Tegneseriemuseet på
Kalundborg Museum
udstillingen

Et mylder af danske kravlenisser 
- en udstilling, som viser et omfattende udsnit af de mange danske kravlenisse-ark, som er udgivet, siden Frederik Bramming i 1947 opfandt begrebet "kravlenisser".

Se i øvrigt Kravlenisse nøglen


I december udstiller Tegneseriemuseet
også
Gørlev Bibliotek
hvor årets udstilling har fået titlen
DEN DANSKE JULE
KALENDER

Her præsenteres museets gæster for en udstilling af mere end 100 julekalendere:
flade og tredimensionelle, gamle og nye, tv-lancerede, reklamerettede og meget mere.
Julekalendere tegnet af bl.a. Illa Winkelhorn, Iben Clante, Frederik Bramming, Harry Nielsen, Sussi Bech, Svend Otto og René Michaelis.

Som det vil være mange bekendt tegnede Harry Nielsen en årrække Willy på eventyr og Bamse
og Dukke Lise
. Men han var bl.a. også skaber
af en sindrig tredimensionel julekalender,
Nissernes farve Fjernsyn
, som også´præsenteres - samlet - på udstillingen: