Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

DANSKE
TEGNESERIESKABERE

DANISH
COMICS ARTIST

JENS PEDER AGGER

Jens Peder Agger (f.1943), bibliotekar DB, redaktør, oversætter og manuskriptforfatter.
I slutningen af 1960'erne gjorde han sig som nyuddannet bibliotekar sammen med kollegaen Ole Hansen bemærket som en varm fortaler for tegneseriernes kvaliteter og oplagte placering i bibliotekernes udlånssamlinger. Det skete bl.a. via en udstilling, som turnerede rundt på de danske folkebiblioteker i 1969, i tidsskriftet Biblioteksdebat i 1970 og i hæftet Franske og belgiske tegneserier i 1972. Resultatet var, at tegneserierne i starten af 1970'erne begyndte at indgå som en naturlig del af bibliotekernes - dog primært børnebibliotekernes - udlånsmaterialer.
I bogen Tegneserien. Fortælleteknik - funktion - udvikling, udgivet af Borgen i 1974,  leverede han sammen med kollegaen Ole Hansen et en fremragende beskrivelse af tegneserien som selvstændig udtryksform og mediets særlige grafiske udtryksmidler og fortælleteknik.
Siden midten af 1970erne har han først på forlaget Carlsen, derefter på Borgen og endelig på sit eget forlag, Bogfabrikken, markeret sig som en af Danmarks mest betydningsfulde tegneserieredaktører.
Sideløbende med dette har Jens Peder Agger vist sig som en glimrende oversætter af mængdevis af fransk/belgiske - og enkelte engelssprogede - tegneserier til dansk.
Sammen med Per Sanderhage leverede han i 1986 manuskript til Burg Donnerstein, Freddy Miltons første og sidste bidrag til Legos desværre ligeså kortvarige forsøg på tegneseriemarkedet. Desværre, fordi både dette album og Frank Madsens Jim Spaceborn havde masser af kvaliteter i forhold til det børnepublikum, de forsøgte at få i tale.
Jens Peder Aggers fornemste arbejde som tegneserie-manuskriptforfatter finder man i Felix, tegnet af Ole Munk Rasmussen, udgivet som album af Carlsen Comics som nr.9, 10 og 12 1983-85, men fra 1979 bragt som fortsat tegneserie i Politiken. Her viser Jens Peder Agger sig på det episke plan som en værdig arvtager efter seriens svenske skaber, Jan Löof, idet den "bløde" politiske satire, som havde været fraværende, mens WOW tegnede serien, vendte tilbage.

18-05-2010