Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

DANSKE
TEGNESERIESKABERE

DANISH
COMICS ARTIST

HOLGER PHILIPSEN

wpe44.jpg (2617 bytes)

Holger Philipsen blev født i 1912. Han startede en uddannelse på Kunstakademiets arkitektskole i København, men blev fra 1940 tilknyttet dagbladet B.T. som tegner. Hertil skabte han samme år humorstrip'en Carlt nemli' - om et københavnsk cykelbuds dagligdags fortrædeligheder.
Serien om den københavnske svajer, Carlt, om sjeferen, Folmer, frk. Siskensen og alle de andre i firmaet, som tilsyneladende kun bringer pakker ud, startede 1. 9. 1940 i B.T. Det kan ikke undre, at serien blev populær under den tyske besættelse af Danmark, hvor Philipsen mere end en gang lod sine figurer levere tyskfjendtlige kommentarer i elegant indpakning. Derfor måtte serien også stoppe, mens tegneren gik under jorden og fortsatte med at levere stærkt illustrative bidrag til illegale modstandsblade - først og fremmest Muldvarpen, som han selv redigerede.
Efter krigen vendte Carlt tilbage til B.T. - senere kom serien også som halvside i ugebladet Søndags B.T.
I 1961 blev Philipsen tegneserieredaktør på Ekstrabladet, Carlt skiftede avis samtidig.
Holger Philipsen er nok den danske tegner, som har anvendt tegneseriernes figurudtryk i sin mest outrerede form. Overdrevne grimasser og kropsstillinger, fartstreger, lydord osv. præger gennemgående serien. Under besættelsen anvendt til at understrege en spidsfindig politisk pointe. Efter 1945 til at fremkalde dagens skraldende latter efter endt avislæsning.
Holger Philipsen har især dyrket det absurde i sine humoristiske tegneserier. Han har også tegnet en enkelt episk serie, Dan Frisk, som blev bragt bag i forlaget Allers hæfter Bamse og Dukke Lise og Prins Valiant (CAB/CAE-hæfterne). Den startede i nr. 12/1944 og sluttede brat i nr. 30/1949. Så uden afslutning kan det være svært at konkludere noget om denne vikingeserie, som ialt kom til at fylde en snes sider.
Men nu var det også den absurde humor, som var Philipsens stærke side. Det ser man i Carlt og i serierne Nip & Nup og Rasmus Dyrepasser.
Nip & Nup - en strip om et klovnepar i diverse umulige situationer udenfor tid og sted - startede i Allers ugentlige tegneseriehæfte Kong Kylie i nr. 42/1952 og sluttede midt i 1955.
Rasmus Dyrepasser - en halvsides pantomimestrip om en dyrepassers barokke indfald og oplevelser i en zoologisk have - startede i samme ugehæfte i 1950. Da dette gik ind med nr. 40/1955 forsatte serien i Allers andet ugentlige tegneseriehæfte Skipper Skræk. Her forblev den, indtil det lukkede i med nr. 13/1963.
Nu er det imidlertid ikke kun det absurde visuelle udtryk, man bemærker hos Philipsen. Hans leg med sproget er ligeså bemærkelsesværdigt - specielt i Carlt. Den figur, som trænger sig mest på i den sammenhæng, er knægten Tommytot med sprogfornyelser som "ihvorvel", "omendskønt" og "desformedelst" og logik som svaret på spørgsmålet: "Hvad er en HUJ?" "Det er en man kommer i og hast!"
Iøvrigt placerede Holger Philipsen lige fra starten sin finurlige tekst i talebobler, der indgik som grafiske elementer i den visuelle helhed. Det var i 40rne og 50erne lidt af et særsyn i danske tegneserier, hvor teksten stadig enten blev placeret under billederne eller i talebobler, som blot refererede til den talende. Holger Philipsen lod sine talebobler indgå som aktive elementer i handlingen.
Carlt fandt også en plads som julehæfte i danske hjem, men udkom også i persioder et par gange om året. Første nummer udkom i 1948, det sidste i 1978.
I 1990 kunne Carlt fejre 50 års jubilæum. Den var dermed en af verdens længst eksisterende serier i hænderne på samme tegner.
I 1942 startede Jens Lochers radioserie Familien Hansen som tegneserie i ugebladet Landet, tegnet af Mik. I 1946 blev den overtaget af Chris og fra nr. 42/1946 til nr. 4/1947 blev den tegnet af Helge Hau. Derefter blev den indtil sidste strip i nr. 40/1948 tegnet af Holger Philipsen.
Hans sidste nyskabelse indenfor tegneseriemediet blev strip'en T'Vald, der blev bragt som ironisk kommentar på B.T.'s tv-sider en kort overgang fra 27. 8. 1986. Egentlig var det en figur, som Philipsen fandt på allerede i 1934, mens han gik på teknisk skole, men den blev altså først offentliggjort et halvt århundrede senere.
Desuden tegnede Philipsen ifølge overleveringeen Prins Valiant til ugehæftet Skipper Skræk i en periode lige efter besættelsen, hvor materialet udeblev fra USA. I 1956 samarbejdede han med Thorhild Ramskou om tegnefilmen Gribedyret. Han har også udført flere danske frimærker og været redaktør af Politiken's frimærkespalte. I 1970 modtog Holger Philipsen Danske Filatelisters Fællesfonds æresmedalje.
Holger Philipsen døde i foråret 1993.
I øvrigt henvises til forlaget Donnas udgivelse Carlt ... nemli', en antologi fra 1986 redigeret og med forord af Per Vadmand.