Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

POSTBOX

2004
2001 - 2003

2000

1999
1998

MAILBOXInformationer
& ny viden

Informations
& new research


3. juli 1998
Kjære dere i Tegneseriemuseet i Danmark
Jeg skriver fra det norske forlaget Aschehoug. Vi er på jakt etter opplysninger om Harald H. Lund. Han er nemlig aktuell i forbindelse med et læreverk for tredjeklasse. Hittil har vi ikke funnet noen ting, helt til navnet hans dukket opp i forbindelse med deres hjemmesider.
Så vidt jeg har forstått, døde Lund i 1982. Kjenner dere til om han har noen arvinger? Eventuelt om jeg kan henvende meg et annet sted (forfatterorganisasjon eller et tegneserieforlag eller noen) for å få tak i flere opplysninger?
På forhånd takk for hjelpen
vennlig hilsen
Anna Therese Klingstedt
Aschehoug - grunnskoleavdelingen

8. juli 1998
Kære Therese Klingstedt
Vedhæftet er forskellige oplysninger om Harald H. Lund, bl.a. en artikel om ugebladet Landet's tegneserier, hvor Harald H. Lunds navn nævnes flere gange. Samtidig har jeg tekstscannet et par opslagsværker, som fortæller om hans skønlitterære forfattervirksomhed.
Harald H. Lunds familieforhold kender jeg ikke specielt meget til, men jeg mener at vide, at den danske revytekstforfatter Henrik H. Lund er hans søn. Måske kan Polinfo/Politiken's Oplysning i København fortælle dig noget om dette.
De bedste hilsener
Anders Hjorth-Jørgensen


16. juli 1998
Ved I hvor/om man kan få illustreret klassikere fra ca. 1950-60 ?. Og i så fald hvad disse koster. Jeg ville blive meget glad hvis det er noget I kan oplyse om.
med venlig hilsen:
Bente Haagensen.

31. juli 1998
Illustrerede Klassikere nr.1-227 udkom i perioden 1955-76. Du kan f.eks. købe dem i tegneserieantikvariaterne Faraos Cigarer (tlf. 33 32 21 11) og Pegasus (tlf. 33 32 56 50),
hvor du også kan få oplyst prisen.
Med venlig hilsen
Anders Hjorth-Jørgensen


26. oktober 1998
Jeg skriver til jer fordi jeg håber at i vil kunne være mig behjælpelig med at finde et sted hvor man kan købe kravlenisser ( ikke de store som bliver lavet til at sætte på entredøre o.lign.) men ganske alm.  kravlenisser i pap eller karton som man kan sætte op i reolen på billedrammer o.lign.
På forhånd tak
Martin Olsson

26. oktober 1998
Kære Martin Olsson
Brammings kravlenisser, som er dem, jeg holder mest øje med i forretningerne, har jeg fundet i bl.a. Bog & Ide-forretninger.
Jeg har også set disse og andre tegneres kravlenisser i forretninger med større udbud af traditionel julepynt og julekalendere.
Mit bedste råd til dig er: hav øjnene med dig fra 1. november, når du opdager sådanne forretninger. Og spørg! Kravlenisserne har nemlig ikke altid den mest fremtrædende plads, fordi der ikke længere er så godt salg i dem som for 20 år siden.
Med venlig hilsen
Anders Hjorth-Jørgensen


5. november 1998
Kære Anders Hjorth-Jørgensen,
Jeg søger efter danske anmeldelser af Det gådefulde Juveltyveri (den danske udgave af Hergés Les Bijoux de la Castafiore). Måske ligger Tegneseriemuseet inde med noget? Det kunne være interessant for mig at læse, fordi jeg er ved at skrive speciale om Tintin (en tekstanalyse og oversættelseskritik af Det gådefulde Juveltyveri) - hvor jeg bl.a. skal se på, hvordan albummet er blevet oversat til dansk. Jeg har læst et hav af franske bøger om Tintin, som jeg købte, da jeg var på det Belgiske tegneseriemuseum....
Jeg har også læst nogle særdeles gode bøger, som du har forfattet. I øvrigt har jeg også fordybet mig i diverse oversættelsesteorier af K. Reiss, Peter Newmark, Ian Higgins og Vinay m.fl....., så det er efterhånden et ret omfattende arbejde, som jeg har kastet mig ud, men
sjovt!
Jeg håber, at du kan hjælpe mig. Dertil skal nævnes, at hverken oversætteren Jørgen Sonnergaard, håndteksteren Erik Mosegård Jensen, Forlaget Carlsen eller Tintinklubben ligger inde med gamle anmeldelser af dette album....
På forhånd tak for hjælpen og,
Med venlig hilsen
Karin Rosenbom
ED, fransklærer & stud.ling.merc. på
Handelshøjskolen i København


6. november 1998
Kære Karin Rosenbom.
Desværre kan jeg ikke hjælpe dig med anmeldelser af "Det gårdfulde juveltyveri". Anmeldelser af dette album skal findes i udgivelsesåret 1967, dvs. året før Indbindingscentralen begyndte at udsende lektørudtalelser om tegneserier til bibliotekerne.
Du kan måske være heldig at finde en kort anmeldelse i bibliotekstidskriftet "Bogens verden" 1967. Hvis du ikke allerede har været der, så aflæg besøg på Det Kulørte Bibliotek på Københavns Hovedbibliotek i Krystalgade. Her kan du bl.a. få hjælp til søgning i Artikelbasen. Igennem de sidste årtier har flere folkebiblioteker abonneret på fotokopier af anmeldelser. Hvis du er heldig - meget heldig - kan Det Kulørte Bibliotek også være dig behjælpelig med at finde de ønskede anmeldelser. Men i 1967 var det ikke almindeligt at anmelde tegneserier i aviser og tidsskrifter, så jeg tvivler på, du finder det, du søger.
Med venlig hilsen
Anders Hjorth-Jørgensen


4. november 1998
Hi!
I only want to ask: maybe you know if Danish comics fanzine Fahrenheit has a homepage and/or e-mail adress? I was looking for web page, but havn't found any. I'm also looking for homepages of other Danish fanzines.
I'll be grateful for your help.
Xyhu


5 november 1998
Fahrenheit doesn't have a home page or an e-mail adress, but contact fanzine-publisher Thomas Berger through this web-site
http://www2.dk-online.dk/users/berger/ and he might be able to help you get in touch with Paw Mathiasen, the publisher of Fahrenheit.
Regards
Anders Hjorth-Jørgensen


3. september 1998
Hello, I´m a swedish would-be cartoonist, and as we don´t have any education in danish, I´m forced to write this mail in swedish. I would like to know if there are any comicsschools in Copenhagen, and if you know anything about it. If you do, I would be very thankful if you could give me an adress or Internet-adress.
Thank you
AxL Lindblom

5. november 1998
Til Axel Lindblom
Undskyld det sene svar, men jeg må beklageligvis fortælle, at der ikke findes en speciel tegneserieskole i København. Den nærmeste finder du mig bekendt i Bruxelles i Belgien.
Med venlig hilsen
Anders Hjorth-Jørgensen


31. august 1998
Kære Tegneseriemuseum,
Først må jeg sige at jeg efter et bøsøg fornylig, synes det er et vellykket museum med et bredt og interesssant udvalg af tegneserier.
Udover at have samlet på tegneserier (mest superhelte) i en del år, er jeg måske Danmarks mest energiske Star Wars samler! Det er først og fremmest Legetøjet fra 77-85 og det nye, men jeg kunne også godt tænke mig at få fingre i Marvels gamle amerikanske udgivelser fra # 1 - 117, da jeg allerede har alle? danske udgivelser. Her ville jeg så høre om du kan hjælpe mig. Har du nogen forbindelser til steder hvor det kunne tænkes at disse tegneserier kan købes. Jeg ved at de er svære at få fat i i disse tider. Jeg er tit i f.eks. Fantask og Faraos Cigarer, men de er ikke til at få fat i!
Jeg vil blive meget glad hvis du kan hjælpe mig i min søgen!
Mange tak.
Venlig hilsen
Torben Stelling


5. november 1998
Kære Torben Spelling
Undskyld det sene svar, som desværre fortæller, at jeg ikke kan hjælpe dig. Mit bedste bud ville være de butikker, som du allerede har besøgt for at få fat i Star Wars-hæfterne. Hvis de ikke kan hjælpe dig, ser jeg kun en mulighed. Du må simpelthen rejse en tur til USA og gennemsøge blad-antikvariater derovre!
Med venlig hilsen
Anders Hjorth-Jørgensen


16. oktober 1998
Hei!
Jeg holder på å skriver og indexerer et norskt kristen barneblad "Kom og Se" som ble utgitt fra 1946 - 1990.
På 40- og 50-tallet var det en rekke serier fra PIB som ble publisert. Blant annet

Den Grimme elling: Poul Jørgensen?
Robinson (Kjeld Simonsen)
Oliver Twist (?)
Barna i nyskogen (Magnus Kristensen)
Heidi: (Nora Axe?)
David Copperfield: (?)
 
Onkel Toms Hytte (Magnus Kristensen)
Tove, Tom og Svarteper (Hildur Eckardt?

Frendeløs: Basert på boken til Hector Malot. Tegnet av A. Ibarra. Denne ble utgitt i Norge på et annet forlag hvor boken bestod av selve romanen + 250 illustrasjoner som tegneserie.

Følgende serier er ikke det ikke copyrightmerke: 
Hans Christian Andersens barndom:?
Sir John Franklin og Nordvestpassasjen:?

Henry Dunant: Røde Kors sin grunnlegger?
James Cook:?
Joseph Haydn:?
Den sveitsiske familien Robinson:?
Albert Schwizer:?

 Kan du verifisere disse tegnerne? Finnes det fremedels eksemplarer av boken Tegneserienes historie, supplement 1 Landets tegneserie P.I.B`s klassiker?

Med hilsen
Jon Inge Zazzera

6. november 1998
Kære Jon Inge Zazzera
Med hensyn til identifikation af diverse tegnere af PIB's klassikere, må jeg henvise til Tegneseriemuseets web-site, som du når således:
Aktiver EMNE, find derefter overskriften De danske tegneseriers historie og aktiver P.I.B. På den fremkomne side aktiveres P.I.B.-logo. Herefter befinder du dig på siden PIB'S KLASSIKERE, hvorfra du kan surfe rundt til diverse P.I.B.-klassikere, hvor du kan få besvaret flere af dine spørgsmål.
"Tove, Tom og Svarteper" kender jeg ikke. De følgende kunne være fra P.I.B.s serie "Kalejdoskop" tegnet af Helge Hansen, men for at identificere serierne er jeg nødt til at se fotokopier - eller kopier via e-mail.
Supplementet til "De danske tegneseriers historie" fås stadig til prisen kr. 30,-.
De bedste hilsener
Anders Hjorth-Jørgensen

12. november 1998
Takk for svaret!

Jeg har sett nærmere på sidene om PIB, og fått nye interresante svar. Det er imidlertid en ting jeg lurer på. På websidene står det ukjent tegner for serien "Børnene i Nyskoven" men i din bok: Carlsen store tegneserieleksikon er Magnus Kristensen oppført som tegner. Jeg tror at det er rett, stemmer dette?
Har du noen ytterligere informasjon om Kjeld Simonsen og hans Robinson? Jeg finner ingen opplysninger i Carlsen store tegneserieleksikon.
"Tove, Tom og Svarteper" :Copyright PIB, København, tegnet av Hildur Eckardt?
Ellers ønsker jeg å bestille to stk.: Supplementet til "De danske tegneseriers historie" til følgende adresse:
Jon Inge Zazzera
Smietunet 26
4027 Stavanger
Norge

Med hilsen
Jon Inge Zazzera

12. december 1998
Kære Jon Inge Zazzera
Kjeld Simonsen arbejdede som animator indenfor dansk tegnefilmproduktion fra 1940'erne indtil sin død for få år siden.
Hans "Robinson" - en humoristisk udgave af Defoe's romanklassiker - blev udgivet som album på 52 sider af det danske Illustrationsforlaget (PIB's forlag) i 1942. Inden da har den været syndikeret til dagspressen af PIB.
I 1950'erne blev Kjeld Simonsens episke "funny animal"-strip "Eventyrklubben" bragt i flere danske aviser - ligeledes syndikeret af PIB. Et enkelt album, "Misse Mons og dragen", på 36 sider blev i 1954 udgivet af Illustrationsforlaget.
Det er en fejl, at M.K. ikke har været krediteret på museets website for sit arbejde på "Børnene i Nyskoven". Den er ganske rigtigt tegnet af ham, som det også vil fremgå, at det hæfte, du har bestilt - og som jeg sender 2 eksemplarer af.
"Tove, Tom og Svarteper" :Copyright PIB, København, tegnet av Hildur Eckardt, kender jeg ikke. Din vedhæftede tegning, hjælper mig desværre heller ikke. Jeg har aldrig set serien før, men nu er jeg opmærksom på stregen, og hvis jeg finder publikationer, hvor den optræder, skal jeg nok oplyse dig om det.
Med  venlig hilsen
Anders Hjorth-Jørgensen


16. november 1998
Vedr. Æ rummelpot
Hej.

Som datter af en sønderjyde må jeg ofte høre om Æ rummelpot.
Min søster og jeg vil derfor gerne forære vores far et eksemplar, men laves Æ rummelpot mere? Hvis det gør, hvor kan jeg så købe det? Hvis ikke, kan jeg så købe et eksemplar af det sidste?
Jeg bor i Valby - København.
Jeg håber I kan hjælpe mig med mine spørgsmål.

Med venlig hilsen
Jannie Leit

1. december 1998
Æ Rummelpot 1998 - 53. udgave - er udkommet i november 1998, udgivet af Forlaget Pressto i Sønderborg. Det skulle derfor være nemt at skaffe, hvis du henvender dig til en boghandler i Valby. Måske haves det også på lager her eller i Københavns større boglader.
Med venlig hilsen
Anders Hjorth-Jørgensen


29. november 1998
Hej
Jag heter Ingemar Persson ar 34 ar och bor i sodra Sverige. Jag fann er da jag sokte efter kravlenisserne och Bramming.
I min barndom hade vi kravlenisser uppsatta i juletid. Dessa finns kvar, men ar valdigt slitna. Min mamma kopte tva ark i en bokhandel som skulle upphora sin verksamhet. Ett av dessa finns kvar i oklippt skick. Det ar nio kravlenisser och ett stort tomteansikte med skagg i mitten.
Kan den hora till de aldra forsta? Ar den vard nagot? Gar det att fa tag i nyatryckta kravlenisser? Var?
Kul om ni vill svara?
Med svenska halsningar
Ingemar Persson

1. december 1998
Siden Frederik Bramming introducerede begrebet "kravlenisser" i Danmark i 1947, har en masse andre tegnere kopieret ideen. Derfor kan jeg ikke med sikkerhed sige, om det uklippede ark, du omtaler, er lavet af Bramming. Hvis du har mulighed for at sende en fotokopi af arket, kan jeg med sikkerhed sige, om der er tale om et Bramming-ark.
Med venlig hilsen
Anders Hjorth-Jørgensen

8. december 1998
Tack for svar!
Skall forsoka ordna en kopia på et ark jag har. Jag ar ganska saker pa att det ar Brammings kravlenisser. I annat fall ar det en forfalskning! Det star "Bramming" och "120" langst ner till hoger och den ar i ovrigt helt lik den som ar avbildad pa Er hemsida (Kravlenisseark fra 1948). Det ar samma "typsnitt" pa ordet kravlenisserne. Det ar troligen inte det forste ark med kravlenisser Bramming gjorde, eftersom texten pa arket lyder:
"Traditionen tro kommer BRAMMINGS KRAVLENISSER igen i ar myldrende ind i alle stuer og saetter sig fornojet tilrette overalt, hvor de kan finde en plads, og medens den gamle julemand kigger frem, om alt gar rigtigt til, taendes forventninges lys i glade barneojne. Monsterbeskyttet"
Halsningar
Ingemar Persson

12.december 1998
Kære Ingemar Persson
Tak for oplysningerne, som jo klart fortæller, at der er tale om et Bramming-ark. Spørgsmålet er blot, hvem der har udgivet det? Flere firmaer har nemlig i årenes løb købt retten til at anvende Brammings kravlenisseark som "julegaver". Det kunne være et sådant, du er i besiddelse af. Jeg har ihvertfald ikke set arket før med omtalte julemand. Men jeg vil meget gerne se det!
Med venlig hilsen
Anders Hjorth-Jørgensen

30. december 1998
Baste Anders Hjorth-Jorgensen
Jag har nu varit vid en scanner och last in arket jag talar om. Vill garna
ha lite upplysningar om detta om du har nagra sadana. Ar naturligtvis ocksa
intresserad av att veta om det finns ark likt detta att kopa nagonstans.
Var finns Tegnerimuseet? Kobenhavn?
Gott nytt ar
Ingemar Persson

31. december 1998
Kære Ingemar Persson
Tak for din E-mail med det vedhæftede kravlenisseark, som ganske rigtigt er tegnet af Frederik Bramming. Og ikke nok med det. Jeg har en formodning om, at det kan være et af de to allerførste kravlenisseark fra 1947. I så fald er det en sjældenhed, for ingen kendte uklippede ark eksisterer. Ikke en gang familien har nogle sådan i deres besiddelse.
Jeg vender tilbage med nyt i sagen, når jeg har sendt en fotokopi til Frederik Brammings datter og fået hendes tilbagemelding.
Indtil da, må du have et godt nytår med tak for din interesse og dit engagement.
De bedste hilsener
Anders Hjorth-Jørgensen

PS! På museets website kan du  finde oplysninger om museets placering. Du skal blot gå ind på adressen: http://www.kulturnetvestsj.dk/tegneseriemuseet.dk