Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

 

præsenterer

En BIOGRAFI fra:

wpeCA.jpg (6759 bytes)

Chic Young

Murat Young blev født 9.1.1901 i Chicago som yngre bror til Lyman Young. Ligesom denne studerede han kunst i Chicago men fortsatte studierne i New York og Cleveland. I 1920 skabte han sin første tegneserie, The Affairs of Jane. Den blev i 1922 fulgt af Beautiful Bab, der berettede om en køn blondines humoristiske oplevelser på en pigeskole.
I 1924 blev Chic Young, som han nu kaldte sig, ansat som assistent ved King Features Syndicate, 
hvortil  han året efter skabte endnu en pigeserie,  
Dumb Dora. Da han stoppede denne i 1930, skabte han i stedet pigeserien Blondie.
Fra starten handlede serien om den i starten tomhjernede flapper-pige Blondie Boopadoop og hendes bejler, rigmandssønnen og playboy'en Dagwood Bumstead.
Til stor fortrydelse for sin familie giftede Dagwood sig imidlertid den 17. februar 1933 med Blondie. Selvom familien deltog i festlighederne, betød ægteskabet, af faderen gjorde Dagwood arveløs. Dermed var den humoristiske familieserie Blondie en realitet med en titelperson, hvis hjernekapacitet øgedes i takt med tiden.
De to hovedfigurer fik i årenes løb følgeskab af et større antal tilbagevendende figurer: Dagwoods chef 

Mr. Dithers i et firma, hvis arbejdsområde fortaber sig i det uvisse, dennes tyranniske kone 
Cora, postbudet Deasely, naboparret 
Herbert og Tootsie Woodley samt et større antal hunde. Desuden ankom i 1934 sønnen Alexander og 7 år senere datteren Cookie.
Seriens gags tager udgangspunkt i hverdagen. Dagwood kommer i mangel af bil altid for sent til bussen. Han har til stadighed problemer med chefen og p.gr.a. sin spillelidenskab også med Blondie. Og han plages af flere dørsælgere en nogen anden før ham.
Blondie udviklede sig hurtigt til den største succes i seriestrip'ens historie. 1938-51 blev Blondie og Dagwoods fortrædeligheder til 28 biograffilm med Penny Singleton og Arthur Lake som det plagede ægtepar. De blev overført til tv-serier og romaner. I dag bringes strip'en i over 1800 dag- og ugeblade i 55 lande og på 24 sprog med en daglig læserskare på 150 millioner!
I Danmark blev serien introduceret i 1933 i Berlingske Tidendes søndagstillæg De Kulørte Sider. Her blev Dagwood Bumstead til Busser Hansen.
Da Chic Young døde 14.3.1973, blev tegnearbejdet overtaget af Jim Raymond - Alex Raymonds bror - til sønnen Dean Youngs manuskripter. Efter Jim Raymonds død i 1981 overtog sidstnævnte selv arbejdet på serien - fra 1987 assisteret af Stan Drake.

wpeCC.jpg (12416 bytes)

Busser i Dean Youngs og Blondie
i Stan Drakes streg
I Danmark kunne man i en årrække i ugebladet Skipper Skræk læse Chic Youngs tegneserie Obersten og Hertuginden.
Colonel Potterby and the Duchess - som originaltitlen lød - blev skabt i 1934 som topserie over Blondie i søndagsaviserne. Serien, som gav Young afløb for alle de skøre indfald, som ikke passede ind i Blondie, ophørte i november 1963.
Skipper Skræk