Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

 

præsenterer

En BIOGRAFI fra:

wpeCA.jpg (6759 bytes)

Alex Raymond

wpeCB.jpg (5918 bytes)

Alexander Gillespie Raymond hører sammen med Hal Foster, Burne Hogarth og Milton Caniff til den tidlige amerikanske eventyrstrips store mestre.
Alex Raymond blev født 2.10.1909 i New Rochelle, New York. Efter studier ved Grand Central School of Art arbejdede han 1930-33 som assistent for henholdsvis Russ Westover og Lyman Young. I slutningen af 1933 fik han imidlertid til opgave af King Features Syndicate at skabe en søndagsside til aviserne, bestående af en SF-serie og en jungleserie.
Resultatet blev Flash Gordon (Jens Lyn) og Jungle Jim, som begge startede 7.1.1934.
Flash Gordon, som var inspireret af Philip Wylies roman "When Worlds Collide", har i dag status som tegneseriehistoriens mest populære space-opera. Den adskiller sig fra andre af tidens SF-serier som f.eks. Dick Calkins' Buck Rogers ved at rumskibe og futurisrisk teknik fra starten spillede en ret underordnet rolle. Godt nok bringer et rumskib i første episode Flash, hans veninde Dale Arden og videnskabsmanden Dr. Zarkov til planeten Mongo. Men derefter er det i lange tider Mongo - præget af uudforskede skove, sumpe og bjerge - og planetens på en gang futuristiske og middelalderlige kongeriger, som leverer stof til spændende, romantiske handlingsforløb.
Flash Gordon, som er retfærdigheden selv, finder sig en værdig modstander i kejser Ming the Merciless, hvis mål er at undertvinge Mongo og derefter Jorden.
Flash Gordon har ikke så lidt tilfælles med Hal Fosters ridderepos Prince Valiant. På Mongo finder man ved siden af visse former for fremtidsteknologi både dragelignende uhyrer, fægtekampe, hermelinkåber og labyrintagtige slotte.
I 1938 fandt Raymond i øvrigt på ligesom Foster at placere teksten under billedrammerne.
Da Raymond i 1944 blev indkaldt til militæret, satte han sin daværende assistent Austin Briggs, som allerede 27.5.1940 var startet på en dagstripversion af serien, til at videreføre søndagssiden.
Briggs blev afløst på serien i 1948 af Mac Raboy, som i 1967 blev erstattet af  Dan

wpeCA.jpg (21317 bytes)

Barry. I dag tegnes Flash Gordon af Jim Keefe
Briggs videreførte desuden Jungle Jim 1944-48. Derefter overtog Paul Norris serien og videreførte den indtil 1954, hvor den stoppede.
Kun tre uger efter starten af Flash Gordon og Jungle Jim skabte Raymond sammen med krimiforfatteren Dashiell Hammett hverdagsstrip'en Secret Agent X-9. Da arbejdsmængden efterhånden begyndte at tynge, overlod han efter knapt 2 år denne velfortalte og atmosfæremættede tegneserie i hænderne på Charles Flanders. Efter ham fulgte en lang række tegnere på denne strip i nævnte rækkefølge: Nicholas Afonsky, Austin Briggs, Mell Graff, Paul Norris, Bob Lubbers, Al Williamson og George Evans. I hænderne på de to sidstnævnte har den heddet Secret Agent Corrigan.
Efter verdenskrigen startede Raymond 4.3.1946 endnu en detektivserie, Rip Kirby, hvis helt var væsentlig mere intelligent end X-9.
Kirby er en bebrillet, piberygende kriminolog, som ikke løser sine sager med vold, men ved at tænke sig om. Han spiller golf og skak og elsker fransk cognac. Som ledsager har han butleren Desmond og veninden, den blonde fotomodel Honey Dorian.
I Rip Kirby udviklede Raymond sin elegante stregtegning og sine stemningsskabende sort/hvid-effekter - som allerede havde præget hans tidligere serier - til det perfekte.
På toppen af sin succes omkom han ved en bilulykke 6.9.1956. Derefter videreførte John Prentice Rip Kirby.
Flash Gordon blev produceret som filmserie til biograferne af Columbia fra 1938. I 1970 kunne parodien på disse film ses i biograferne under titlen "Flesh Gordon".
I 1980 producerede Dino de Laurentiis endnu en filmversion til biograferne. Den var selvfølgelig væsentlig flottere end Columbias men samtidig bevidst ironisk i beskrivelsen af helten og hans meritter.
Flash Gordon er desuden blevet produceret i en version til hæfteformatet, bl.a. med Al Williamson som tegner. I 1988 startede superhelteforlaget DC endnu en hæfteudgivelse med rumhelten på titelbladet.
I 1937 og 1945 blev Secret Agent X-9 filmatiseret af Universal, og da Johnny Weissmüller blev for kraftig om livet til rollen som Tarzan, indspillede han et par Jungle Jim-film.
Alex Raymonds bror Jim (1917-81) startede i 1935 en tegneseriekarriere som assistent for Chic Young, hvis strip Blondie han fortsatte efter Youngs død i 1973.
Rip Kirby

John Prentice

Skipper Skræk