Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

 

præsenterer

En BIOGRAFI fra:

wpeCA.jpg (6759 bytes)

Mac Raboy

Emanuel Raboy blev født 9.4.1914 i New York. Efter at have deltaget i et statsstøttet tegnekursus blev han "work-project artist". Flere af hans træsnit fra denne periode findes i dag i den permanente samling på New Yorks Metropolitan Museum.
I 1940 blev han ansat som tegner ved Chesler-Shop, hvor han 1941-43 bl.a. leverede godt, gedigent tegnearbejde til forlaget Fawcetts hæfteserier Mr. Scarlet, Ibis, Dr. Voodoo, Zoro og Bulletman samt til Timelys Tuk the Cave Boy.
Sit egentlige gennembrud som tegneserietegner fik Raboy, da han i 1941 blev betroet tegnearbejdet på Fawcetts nye superhelteserie Captain Marvel Jr. Serien startede i Whiz Comics nr. 25, men den var allerede året efter så populær, at den fik sit eget hæfte.
Captain Marvel Jr. er i virkeligheden avisbudet Freddy Freeman. Han kvæstes imidlertid af gangsteren Captain Nazi og bringes af Captain Marvel til troldmanden Shazam, som udstyrer ham med superkræfter.
Indtil 1943 tegnede Raboy næsten alle historierne og gjorde det med en enestående grafisk forståelse, som ikke tidligere var set inden for superheltegenren. Hans unge helt var ikke et klodset muskelbundt som Superman og dennes kolleger. Captain Marvel Jr. var tegnet anatomisk elegant og spinkel af bygning. Samtidig udgik der 

fra Raboys forsider - de vel nok bedste fra superheltenes Golden Age - en næsten erotisk udstråling.
Som tekstforfattere på serien havde Raboy bl.a. Ed Herron og Otto Binder.
I 1943 forlod Raboy Fawcett og tegnede derefter 1944-46 Green Lama for forlaget Spark og Yankee Boy for Dynamic.
I denne periode havde han sin egen tegneserie-shop sammen med Bernard Baily, som er bedst kendt som skaber og tegner af DCs hæfteserie The Spectre 1940-45.
For Baily-Shop tegnede Raboy i 1945 Captain Truth.
1946-47 arbejdede Raboy som reklametegner for så i 1948 hos King Features Syndicate at overtage søndagssiden af Flash Gordon (Jens Lyn) fra Austin Briggs. Denne klassiske space-opera - skabt af Alex Raymond i 1934 - tegnede Mac Raboy indtil sin død i december 1967 i en flot og personlig stil. I perioden 1948-51 tegnede han desuden hverdagsstrip'en.
Skipper Skræk