Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

DANSKE
TEGNESERIESKABERE

DANISH
COMICS ARTIST

CARL
RØGIND

wpe37A.jpg (3785 bytes)

wpe44.jpg (2617 bytes)

Carl Frederik Lobeck Røgind blev født 16.7.1871 i Randers som søn af skibsfører Johannes Røgind. Han var ved handelen indtil sit 25. år og søgte derefter uddannelse ved Kunstakademiet i København indtil 1896. I 1898 startede han sammen med kemigrafen Charles Hansen og bogtrykker Lützhöft-Petersen Bureauet for original Reklame. Her leverede han en hel del merkantil tegnekunst i den burleske og barokke stil, som skulle blive kendetegnende for ham, bl.a. i en række tegneserier.
Fra 1901 virkede Røgind som tegnelærer ved det københavnske skolevæsen - fra 1. april 1913 og indtil sin død 9. november 1933 ved Sundbyøster skole på Amager.
I denne periode var Røgind en flittig leverandør af cartoons og tegneserier til humormagasiner som Klods Hans, Ravnen og Puk. Også det svenske Puck og Nagels lustige Welt i Berlin leverede han bidrag til.
I 1904 udgav Carl Stenders Forlag hans billedfortælling Automobil-Peter eller du må aldrig pille - en fantastisk historie i billedforløb og vers om, hvad der sker, når du piller ved ting, du ikke må røre ved.
Samme forlag udgav i 1908 Den vidunderlige Slæde, hvor Carl Røgind til en verssat tekst af Axel Breidahl anvendte en tegnestil, som var tydeligt præger af Winsor McCays Little Nemo in Slumberland.
1916-21 tegnede han tegneserien Spilopmagerdrengene og den fiffige Onkel til ugebladet Hus og Hjem - en ugentlig halvside stærkt inspireret af amerikanske Charles Edward "Bunny" Schultzes Foxy Grandpa. Til den leverede hans elever ideer mod en mindre betaling på op til 25 øre.
I 1920'rne tegnede han bl.a. Peter Harmonika og Lille Klaus Klumpe til ugebladet Dansk Familieblad.
I 1923 begyndte Fyrtårnet og Bivognens muntre oplevelser - baseret på den danske stumfilmsucces - at udkomme som årshæfte. Første hæfte blev tegnet af Georg Hansen, men 1924-33 stod Røgind for denne klassiske, danske tegneserie. Efter hans død blev den fortsat af Kaj Engholm.
Desuden tegnede Røgind i årenes løb en del billedfortællinger/tegneserier som Otto, der faldt ud af Vinduet, Gullivers Rejse til Lilleputternes Land og Fyrtøjet. I 1935 udgav Chr. Erichsen hans tegneserie om de to nisser Smut og Top og Trolden Muk med tekst af P.N. Bondesen.

Ved siden af sit tegneseriearbejde tegnede Carl Røgind model-teater og nisseklippeark til Alfred Jacobsen og Allers Etablissement. Han illustrerede også flere børnebøger, bl.a. Hulbogen i 1916.