Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

DANSKE
TEGNESERIESKABERE

DANISH
COMICS ARTIST

KAJ ENGHOLM

http://www.olengo.dk/FartilFire.html

Kaj Engholm blev født i 1906. Fra 1926 illustrerede han Dagens Vers i dagbladet København, og i 1929 studerede han ved Reimanns tegneskole i Berlin.
Da den danske tegneserietegner Carl Røgind døde i 1933, overtog Engholm dennes årshæfte med de populære danske filmkomikere Fyrtårnet og Bivognen - et arbejde, som han fortsatte, indtil hæftet stoppede i 1968.
I 30rne og 40rne udførte Engholm en række reklameop­gaver. I 1942 vandt hans humoristiske dagstrip Frede Fedthas imid­ertid dagbladet Nationaltidende's tegneseriekonkurrence.
Serien om den gamle gnier Fedthas blev Engholms mest iderige og originale. Æren herfor må han dog dele med Jens Brandt, som med undtagelse af de første strips leverede tekst til serien i hele dens levetid frem til 1980erne. Samarbejdet bar frugt, for Fedthas blev bragt i talrige aviser og ugeblade i Skandinavien.
Men er Fedthas Engholms mest originale tegneserie, så er Far til fire hans mest populære. Den startede i 1948 i dagbladet Politiken og var fra 1955 at finde i Berlingske Tidende.
Far til fire's popularitet skyldes nok først og fremmest dens jordnære forhold til situationskomikken. Her er det ikke som i Fedthas det absurde, der præger pointerne, men derimod små humoristiske drejninger af pudsige situationer fra familien Danmarks hverdag - formidlet i Engholms runde, hyggelige og udtryksfulde streg til tekst af henholdsvis Olav Hast og Morton Zelenko.
Far til fire blev ikke blot Engholms mest populære serie. Den blev også hans største succes. 2.11.1953 havde den første af en række biograffilm bygget over tegneseriens univers premiere - og de er stadig at finde på bi­grafernes og videokioskernes repertoire i 90ernes Danmark.
Ud over Fedthas og Far til fire har Engholm været beskæftiget med pantomimestrip'en Koen Rosa, som i 60'erne og 70'erne blev publiceret i Danmark og Sverige.
Da Kaj Engholm døde i 1988 havde han i flere år haft problemer med svigtende syn. I denne periode varetog Bjarne Rasmussen tegnearbejdet på Far til fire.