Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

præsenterer

TILSÆTNING I TEKST & BILLEDER
- en udstilling, som kunne opleves på Gørlev Bibliotek juli 1998 og på Slagelse Museum sommeren 1999. Efteråret 1999 flyttede udstillingen til Stubbekøbing  Bibliotek, som præsenterede den således på sin website:

13. september – 16. oktober 1999:

Tilsætning i tekst & billeder, - om samlebillederne i kaffetilsætningspakkerne fra Rich’s og Danmark’s – de to danske kaffe- surrougat-firmaer, hvis produkter vil være så godt som ukendte for de generationer, der er vokset op i 1980’erne og –90’erne.

Udstillingen er produceret af   Tegneseriemuseet   i   Danmark og tilrettelagt af Anders Hjorth-Jørgensen, som fortæller:

"Selvom Walt Disney’s tegne- og dyrefilm har leveret en del billeder til udstillingen, har den intet at gøre med tegneserier. Tegnefilm og tegneserier er som bekendt to forskellige medier. Men på en eller anden misforstået måde forbinder danskerne Rich’s og Danmark’s samlealbum med tegneserier. Derfor har Tegneseriemuseet efterhånden fået en hel del af disse album forærende. På den måde er der efterhånden skabt grundlag for en udstilling – med udgangspunkt i min barndoms entusiasme som samler af Rich’s–billeder i 1950’erne.

Udstillingen fokuserer først og fremmest på Rich’s samlealbum, som udkom fra 1930 indtil 1964. Mest kendt er nok albumene med samlebilleder fra Disney-filmene Pinocchio, Askepot, Peter Pan, Lady & Vagabonden/Bambi/Dumbo, Tornerose og Fra naturens hverdag. Men Rich’s stod også for udgivelsen af en række fremragende oplysende album, hvor velanskrevne fagfolk leverede tekst til flot reproducerede samlebilleder. Bl.a. Dyrenes verden: Pattedyr, Danske husdyr, Ud i vort skønne land, Paa rejse med Rich’s, Vort flittige folk og Før og nu, vort folk i 100 år.

Rich’s samlealbum rettede sig mod børnene, hvis pression fik forældrene til at vælge netop dette kaffemærke. Samtidig benyttede firmaet sig af massive reklamekampagner i aviser og ugeblade. Reklamebillederne, som også indgår i udstillingen, var ofte udført af kendte danske illustratorer.

I kampen om børnenes – og dermed forældrenes – gunst, udgav det konkurrerende kaffetilsætnings-firma Danmark’s også en lang række samlealbum. Blandt disse viser udstillingen bl.a. Dyr fra alle lande, Godt Humør 1-2, Dyrefabler, Dyr i naturen og Danmark i billeder."

udstil-tegne-ric5-t.jpg (6837 bytes)

udstil-tegne-ric7-t.jpg (7234 bytes)

udstil-tegne-ric3-t.jpg (7080 bytes)

udstil-tegne-ric4-t.jpg (7920 bytes)