Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

 

præsenterer

BIOGRAFIER fra:

wpeCA.jpg (6759 bytes)


Joe Shuster

wpeD8.jpg (2289 bytes)

Joseph Shuster blev født 10.7.1914 i Toronto, men flyttede i 1923 til USA sammen med familien, som slog sig ned i Ohio. Han studerede ved School of Art og Polytechnical Institute i Cleveland.
Sammen med vennen Jerry Siegel udgav han i starten af 30rne fanzinet Science Fiction. Heri dukkede historien "The Reign of

Superman" - skrevet af Siegel under pseudonymet Herbert S. Fine og med illustrationer af Shuster - op i 1933.
Siegel og Shuster videreudviklede ideen og tilbød derefter tegneserien Superman til forskellige forlag, men uden at få den antaget. I stedet aftog National (senere DC) Siegel og Shusters tegneserier Dr. Occult, Henri Duval, Radio Squad, Spy og Slam Bradley i tiden efter 1935.
Desuden fik de afsat Dr. Mystic og Federal Agent til Qualitys The Comics Magazine i 1936.
Først i 1938 købte National Superman, hvis første episode blev publiceret i Action Comics nr. l.
Som spæd sendes Superman af sine forældre til Jorden lige inden hans fødeplanet Krypton eksploderer. På Jorden får han superkræfter, som han derefter som voksen bruger i

wpeD5.jpg (8092 bytes)
Udsnit af forside på Action Comics 1/1938

kampen mod enhver form for ondskab og uretfærdigheder - og i allerhøjeste grad i de amerikanske idealers tjeneste.
Til daglig er Superman forklædt som den spagfærdige, konfliksky journalist Clark Kent, som har et godt øje til kollegaen Lois Lane. Hun har imidlertid mere til overs for Superman.
Siegel og Shusters ide blev hurtigt en succes. Allerede i 1939 fik Superman sit eget hæfte
og startede samtidig som avisstrip. I 1940 blev den til radioføljeton, fulgt af en glimrende tegnefilmserie produceret af Max Fleischer, romaner, filmserials, helaftensfilm og et teaterstykke opført pa Broadway.
Desuden dukkede tegneserien Superboy op i hæftet More Fun Comics nr. 101 med beretninger fra Supermans ungdom, mens han endnu boede hos plejeforældrene, ægteparret Kent. Denne serie fik sit eget hæfte i 1949.
Siegel og Shuster fik dog ikke det store økonomiske udbytte af den gevaldige succes. Da DC til stadighed nægtede at give dem en passende andel af indtægterne på Superman, forlod Shuster i 1947 serien og forlaget og trak sig ud af tegneseriebranchen. Dog leverede han i 1948 bidrag til MEs hæfteserie Funnyman, 1953 tegnede han SF til St. John og 1952-57 bl.a. krigs- og gyserserier til Charlton.

wpeD8.jpg (21783 bytes)

wpeD9.jpg (11166 bytes)
Superman 1944

Først i 1976 gik DC med til at betale superheltegenrens opfindere et årligt honorar på 24.000$. Årsagen var en kampagne for retten til egne værker iværksat af kendte tegneserieskabere med Neal Adams i spidsen.
Da Shuster forlod Superman, blev den overtaget af tegneren Wayne Boring, som havde været ghosttegner på hæfteserien siden starten, og som i 1940 havde overtaget avisversionen. Fra 1955 blev en del af episoderne tegnet af Curt Swan, som i 60erne, 70erne og 80erne - bl.a. med Murphy Anderson som rentegner - har leveret noget af det smukkeste tegneserie- arbejde på serien.
I 1985 nyfortolkede forfatteren og tegneren John Byrne Superman med udgangspunkt i miniserien i 6 numre, The Man of Steel. Det
førte til en omfattende ændring, der bragte Supermanuniverset tilbage til Siegel og Shusters oprindelige koncept inden alle de forstyrrende elementer som Superboy, Supergirl, super- hund, ekstra kræfter til superhelten m.v., som i årenes løb var fostret af smarte redaktører. I Danmark har denne ændring til det bedre kunnet opleves siden 1987 i Interpresses udgivelse Superklubben.
Joe Shuster døde den 30. juli 1992.

Jerry Siegel

wpeD5.jpg (2496 bytes)

Jerome Siegel blev født 17.10.1914 i Cleveland, Ohio. Her lærte han tegneren Joe Shuster at kende, og sammen med ham udviklede han i 1933 ideen til den første superhelt i tegneseriernes historie, Superman. Adskillige forlag forkastede den som værende "for fantastisk", og først fem år senere fik Siegel og Shuster solgt serien til
forlaget National (senere DC). "The Man of  Steel" indledte derfor først sin kamp for retfærdighed og de amerikanske idealer i Action Comics nr. 1/1938.
Siden 1935 havde Siegel udviklet og skrevet serierne Henri Duval, Dr. Occult, Radio Squad, Spy og Slam Bradley med Shuster som tegner og National som aftager.
Til Qualitys The Comics Magazine havde han skrevet Federal Agent og Dr. Mystic tegnet af Shuster.
Da Superman først var blevet en succes, var Siegel som manuskriptforfatter medskaber af DCs hæfteserier Star Spangled Kid, Spectre, Robot Man og Red, White & Blue indtil 1948 - dog uden at kunne leve op til Superman-successen.
Da DC ikke ville give forfatter og tegner økonomisk andel i denne succes, forlod Siegel forlaget i 1948 og arbejdede i de følgende år som forfatter for snart sagt alle andre forlag i branchen.
I 1950 udviklede og skrev han Jon Juan til Toby, i 1954 G.I. Joe og Kid Cowboy til Ziff-Davis og i 1956 Nature Boy, Zaza the Mystic og Mr. Mucles til Charlton. Desuden bidrog han til Farrells og Pines hæfteserier.

wpeDA.jpg (24385 bytes)

wpeDC.jpg (21099 bytes)

1959-66 arbejdede Siegel igen for DC, hvor han leverede manuskripter til Superman, Superboy, Lois Lane, Supergirl, Jimmy Olsen og Legion of Super-Heroes - dvs. de serier, der var udsprunget af hans oprindelige ide. Desuden bidrog han til Bizarro World og Adam Strange.
Samtidig skrev han 1964-66 manuskripter til en række af forlaget Archies serier, bl.a. Fly-Man, Web, Steel Sterling, Black Hood, Comet, Shield, Hangman, Mighty Crusaders og Shadow. 1966-67 skrev han et enkelt nummer af henholdsvis The Phantom og Mandrake the Magician til forlaget Kings hæfter.
1967-68 skrev han Tiger Girl og Owl til Western og forsøgte sig samtidig i funny animal-genren i form af Woody Woodpecker og Jr. Woodchucks.
1970-71 arbejdede han for Marvel og skrev

wpeE2.jpg (31276 bytes)

enkelte X-Men, Angel, Gunhawk og Ka-Zar. Samtidig var han medlem af den redaktionelle stab.
Allerede i 1963 havde han i øvrigt bidraget til forlagets Human Torch.
Efter i årevis at have gjort forsøg på at få del i rettighederne til Superman, kunne han og Shuster i 1976 indgå et forlig med DC, som sikrede dem et årligt honorar på 24.000$ hver. Men de fik ikke andel i indtægterne fra de fire biograffilm som fulgte derefter med Christopher Reeve som Superman, ligesom de heller ikke fik honorar for tv-serierne Superboy og Lois & Clark i 1990erne.
Jerry Siegel døde den 28. januar 1996.

Curt Swan

wpeDA.jpg (3358 bytes)

Curtis Swan blev født i 17.2.1920 Minneapolis, Minnesota. Han studerede ved Pratt Institute og var i militærtiden 1942-45 beskæftiget som tegner ved magasinet Stars & Stripes. Da han blev hjemsendt, startede han som tegneserietegner hos DC på serier som Boy Commandoes, Newsboy Legion, Gang Busters, Sandman og Tommy Tomorrow.
I 1955 tegnede han sin første Superman-historie, og Swans tegnestil tiltalte i den grad chefredaktøren Mort Weisinger, at Curt Swan blev en af seriens faste tegnere - ved siden af Wayne Boring den bedste Superman-tegner i 50erne.
Hans klart strukturerede og dynamiske version blev af forlaget brugt som model for andre tegnere. I et DC-festtidsskrift udsendt i anledning af Nicholson/National/DCs 50-års jubilæum i 1985 hed det: "Med sikker hånd, respekt og hengivenhed skabte tegneren Curt Swan den definitive Superman. Modelleret over Joe Shuster's begavet visuelle koncept og Wayne Borings polerede stilisering, tilføjede Swan nuanceret og udtryksfuld menneskelighed
til Superman's overmenneskelige pragt. Hans samarbejde med rentegneren Murphy Anderson i 60erne og 70erne medførte den mest populære og genkendelige Superman nogensinde."
Igennem 50erne, 60erne og 70erne tegnede Swan desuden - ud over de utallige Superman-episoder til hæfterne Action Comics og Superman - en række serier med tilknytning til Siegel og Shusters superhelt, bl.a. Lois Lane, Superboy, Jimmy Olsen, Supergirl, The Private Life of Clark Kent, The World of Krypton og Superman-Batman Team-Ups.
Også Batman og Wonder Woman nød i denne periode godt af hans klare streg.
1959-60 tegnede Curt Swan desuden hverdagsstrip'en Superman til aviserne.
I 80erne og 90erne er han fortsat med at tegne nye historier med verdens første superhelt til hæfterne Superman, Action Comics og Legion of Superheroes. B.a. har han tegnet historien "Superman: The Earth Stealers" skrevet af John Byrne.

wpeE2.jpg (15995 bytes)
Superman af Curt Swan 1960

Samtidig har han tegnet andre DC-serier: MASK i 1987, The New Teen Titans og Star Trek i 1988 og i 1989 miniserien Aquaman over 5 hæfter.
Curt Swan døde den 12. juni 1996.

wpeD9.jpg (4522 bytes)
................................ i Danmark

Kong Kylie