Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

præsenterer

wpeC8.jpg (3375 bytes)

 

 

 

wpeC9.jpg (7493 bytes)

MODESTY BLAISE I 35 ÅR

af Anders Hjorth-Jørgensen
(skrevet til Agent X9 nr.190/1997)

 

Den 13. maj 1963 havde avistegneserien Modesty Blaise verdenspremiere i London- avisen Evening Standard. Over tre velkomponerede billeder blev læserens blik zoomet  ind på to distingverede engelske gentlemen, der kort og præcist karakteriserede den titelperson, man først så i næste dags stribe:
- "Den unge dame synes at klare sig helt pænt, Fraser."
- "Vi ved, at hendes personlige formue er over en halv million pund, Sir Gerald."
- "Ah ... en udydig dame i nogenlunde samme prislag som rubiner ...?"
- "Hun er altid gået uden om afpresning og den slags ... det kunne ses som en form for dyd ..."

wpeC3.jpg (24872 bytes)

Den 14. maj 1963 dvælede den smukke, sensuelle og velafbalancerede Modesty Blaises kølige blik for første gang på avislæserne og skabte dermed et årelangt afhængighedsforhold, som har impliceret ikke blot Evening Standard’s læsere, men avislæsere verden over.

wpeC6.jpg (8349 bytes)

wpeC8.jpg (8444 bytes)

PETER O'DONNELL

Ideen til thrillerserien Modesty Blaise opstod i 1962, da forfatteren Peter O’Donnell blev bedt om at barsle med en ny tegneserie.
Peter O'Donnell blev født i 1920 og startede allerede som professionel skribent i 1936, hvor diverse engelske månedsmagasiner begyndte at aftage hans noveller. Fra 1937 skrev han historier til en række humortegneserier - fulgt af flere indenfor romantik-, fantasy- og spændingsgenrerne de næste par årtier.

I slutningen af 1956 indledte Peter O'Donnell et samarbejde med tegneren Jim Holdaway på den parodiske og anstændigt sexfikserede detektivstrip Romeo Brown - startet af Maz i 1954. Første strip blev publiceret 7.1.1957 i Daily Mirror, og samarbejdet varede indtil 1962, hvor chefredaktøren besluttede at stoppe serien. Daily Mirror var trods alt en anstændig

wpeC3.jpg (8676 bytes)
Jim Holdaway ved tegnebordet.

avis for hele familien!
Allerede inden Romeo Brown stoppede, havde O'Donnell fået henvendelse fra Beaverbrook-avisernes tegneserieredaktør, som bad ham barsle med en ide til en ny spændingsstrip. Med Romeo Brown på hylden var der ledig tid til overs, så O'Donnell sagde ja med det forbehold, at han ville have den "formidable" Jim Holdaway som tegner.
Efter premieren i maj 1963 lod successen ikke vente længe på sig, for snart blev Modesty Blaise bragt i 76 dagblade i 35 lande.

BLAISE & GARVIN

O'Donnell gav fra starten sin heltinde et skær af mystik: Hun havde oplevet en hård barndom i flygtningelejre i Grækenland og Mellemøsten, men havde tilkæmpet sig lederposten i Nettet, som drev mange slags kriminalitet - dog ikke narko og afpresning.
Hvordan han fik ideen til figuren Modesty Blaise - og til hendes uundværlige højre hånd, den tidligere thai-bokser Willie Garvin - kan O’Donnell ikke længere erindre:
- "Men måske var det omvendt. Måske opfandt hun mig som sin spagfærdige levnedsskildrer. For det var i begyndelsen af 60’erne - og når man tænker på, hvad der kom til at ske i det følgende årti, specielt med hensyn til kvindefrigørelse, må Modesty have været en person, der søgte en forfatter.
Men hun tog sig tid til at blive født, for gravididiteten varede over et år. Så lang tid rugede jeg ihvertfald over hende, mens hendes karakter, kvaliteter, evner, dyder, laster og historie gradvist gik op for mig."

O’Donnell siger videre:
- "Da hun først var fuldt udviklet, stod personen Willie Garvin klart for mig tredive sekunder efter, så jeg har hende mistænkt for at have haft ham klar i kulissen hele tiden. Men mit største held den gang var, at jeg kunne sikre mig den formidable Jim Holdaway som tegner på serien. Han tabte straks sit hjerte til Modesty, blev bonkammerat med Willie, elskede at tegne deres skiftende stemninger og aktiviteter, og gav på denne måde sit eget uvurderlige bidrag til serien!"
Jim Holdaways elegante, dynamiske og velfortællende sort/hvide grafik.
Sammen blev Modesty Blaise og Willie Garvin umådeligt rige og trak sig derfor tilbage til et

wpeC4.jpg (9194 bytes)

stille liv i London. Men efter år med fare som fast ingrediens, fandt de livet tamt og ferskt.
Det havde den snu Sir Gerald Tarrant fra den britiske efterretningstjeneste forudset. Han bad Modesty om hjælp i en sag, hvor dyberegående kendskab til underverdenen var nødvendig.
Den ene sag blev til mange for Modesty og Willie - alle flot fortalt med et utal af menneskelige aspekter i beskrivelsen af agentparrets indbyrdes forhold og deres forhold til modstanderne og til skiftende romantiske forbindelser.

wpeC6.jpg (16811 bytes)

MODESTY’S TEGNERE

Som tegner leverede Jim Holdaway et uovertruffent og mesterligt sort/hvidt tegneseriearbejde indtil sin død i 1970.
Derefter overtog spanieren Enrique Badia Romero strip'en. Fra 1979 arbejdede O'Donnell sammen med tegneren John Burns et par måneder, derefter med Pat Wright, som i maj 1980 overlod den til tegneren Neville Colvin. Fra september 1986 blev Modesty Blaise igen tegnet af Romero.
Ingen af disse kunne dog måle sig med Holdaway, der som den eneste formåede at give virkelig dybde til O'Donnels manuskripter gennem miljø- og persontegningen. Mindre kunne dog også gøre det, hvad seriens popularitet hos foreliggende magasins læsere stadig vidner om.

wpeD7.jpg (8608 bytes)
 ... Pat Wright ... 

 

wpeC4.jpg (12359 bytes)
Til venstre:
Jim Holdaways Modesty Blaise.
Herover ses
Enrique Badia Romero

 

 

 

wpeD4.jpg (11405 bytes)
Modesty Blaise tegnet af John Burns ...

wpeD8.jpg (10290 bytes)
... og Neville Colvin.

MODESTY OG MEDIERNE

I 1965 gik O'Donnell igang med de mindre succesfulde romaner med den kølige heltinde, og året efter havde Joseph Loseys filmatisering af den første af disse, Gabriel-historien, premiere med Monica Vitti og Terence Stamp i de to hovedroller og med Dirk Bogarde som Gabriel. Filmen var totalt mislykket og lå efter flere manuskriptforfatteres mellemkomst langt fra O’Donnells første udkast - og langt fra tegneseriemyten og dens veldefinerede figurer. Således er afslutningsscenen, hvor Modesty og Garvin midt i kugleregnen bryder ud i sang og gennemspiller et helt umotiveret musicalnummer, totalt latterlig og parodisk.
O’Donnell og Holdaways livstrætte og umenneskelige Gabriel blev i filmen fremstillet af en charmerende og lyslokket Dirk Bogarde.
Filmen fik O’Donnell til at afslå yderligere tilbud om filmatiseringer indtil 1982, hvor filmselskabet Paramount fik tilladelse til at forsøge sig med en TV-serie. Det blev imidlertid kun til en enkelt episode.
- "Filmen respekterede fuldt ud Blaise og Garvins karakteregenskaber, men resultatet var alligevel ikke tilfredsstillende," udtaler O’Donnell.

wpeE3.jpg (4000 bytes)

wpeE5.jpg (4213 bytes)
Terence Stamp som
Willie Garvin

wpeE2.jpg (2854 bytes)
Herover og til venstre:
Monica Vitti som
Modesty Blaise

wpeE4.jpg (3757 bytes)
Dirk Bogarde som
Gabriel

wpeE9.jpg (12484 bytes)

Afslutningsscenen
fra Joseph Losey's
film, hvor Modesty
og Willie synger duet
akkompagneret af bragende skyde-
våben og hylende arabere, som kommer
til undsætning på vandscootere!!!

wpeE7.jpg (6505 bytes)
Jim Holdaway's Gabriel.

I 1987 havde Peter O'Donnell manuskript
klar til en "graphic novel" (grafisk roman)
med Modesty Blaise - planlagt til udgivelse
af Titan Books i England. Tegnearbejdet skulle vare- tages af John M. Burns.
Projektet blev dog ikke til noget med Burns som tegner.
Til gengæld forelå i 1994 en Modesty
Blaise
graphic novel, som i 1995 udkom
på dansk som miniserie i tre hæfter.
Tegner var amerikaneren Dick Giardano,
som her til O'Donnells manuskript omsatte Gabriel-historien til grafisk roman for det amerikanske superhelteforlag DC.
Selvom resultatet langfra levede op til avisseriens store kvaliteter var Giardanos tegneseriefortolkning dog af foretrække for Losey's filmfortolkning.

 

MODESTY BLAISE I DANMARK

wpeC9.jpg (17622 bytes)

Siden 2. februar 1965 har Modesty Blaise været at finde på Ekstra Bladet’s tegneseriesider, ligesom ugebladet Ude og Hjemme i starten af 70’erne en overgang publicerede O’Donnel og Romeros version - helt misforstået i farver!
I albumform dukkede serien første gang op i 1973 i Comics bd. 5 med episoden Vikingeligaen, der er tegnet af Holdaway (episode nr. 8 fra 1966).
Siden blev episoderne 1, 3, 5, 6, 7, 9, 11 og 12 - alle af Holdaway - præsenteret i Carlsens Special Comics i årene 1974-76.
Episode 5 blev desuden trykt i Interpresses hedengangne Seriemagasinet nr. 171-73, mens ellers blev serien en tilbagevendende begivenhed i forlagets Agent X9 fra første nummer i 1976. Her har man efterhånden mødt alle seriens episoder og stiftet bekendtskab med både Holdaway, Romero, Burns, Wright og Colvin.

wpeCA.jpg (10901 bytes)
Special Comics nr.5/1975

wpeCC.jpg (9808 bytes)
Modesty Blaise
- den komplette samling
nr.1/1988

wpeCB.jpg (8634 bytes)
Agent X9 nr.190/1997

I 1988 startede samme forlag udgivelsen af Modesty Blaise - den komplette samling. Her blev serien smukt reproduceret og trykt i den bedste kvalitet, men som det væsentligste kom striberne til at fremstå præcis, som de blev skabt, uden beskårede billeder og forstyrrende ombrydning.
Samlingen overgik fra bd.6 til Carlsen og fra bd.8 til Bogfabrikken, som stadig i 1997 i nye bind af serien i kronologisk orden giver læserne det fulde udbytte af to af tegneserie- mediets mest spændende og markante figurer, Modesty Blaise og Willie Garvin, og deres forrygende opgør med de mest gemene, brutale, udspe- kulerede og unuanceret ondskabsfulde skurke.
Modesty Blaise - den komplette samling er indtil nu nået til genoptryk af episoderne fra midt i 1970’erne, så det varer mange år endnu før denne udgivelse indhenter Agent X9’s publicering af O’Donnell’s velfortalte thrillerserie.

NOTE:
Hvis denne artikel giver lyst til at hente mere baggrundsviden om Modesty Blaise, kan der henvises til Carlsens store tegneserieleksikon og biografierne om O’Donnell, Holdaway, Romero og Burns. Desuden rummer Den komplette samling’s bd. 1 en beskrivende artikel og bd. 10 et Modesty Blaise-indeks.
En mere udførlig gennemgang finder man i Carsten Larsen’s hæft Historien om Modesty Blaise og hendes bagmænd, hvis 2. udgave blev udgivet af forlaget Høner i 1994.

LINKS TIL MODESTY BLAISE WEBSITES:

Modesty

wpeC3.jpg (5089 bytes)