Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

 

præsenterer

En BIOGRAFI fra:

wpeCA.jpg (6759 bytes)

Chester Gould

        wpeE7.jpg (2417 bytes)

Chester Gould, som skabte tegneserie- historiens første realistiske krimi-strip og skrev og tegnede den igennem 46 år, blev født 20.11.1900 i Pawnee, Oklahoma. Han startede sin kunstneriske karriere som sports- tegner ved dagbladene Tulsa Democrat og Oklahoma City Daily Oklahoman.
I 1923 gik han over til Hearsts Chicago American, hvor Goulds første tegneserie, Radio Lanes, startede i 1924. Kort efter fulgte Fillum Fables.
I 1931 tilbød Gould Chicago Tribune-New York News Syndicate seriestrip'en Plainclothes Tracy, hvis titel chefen, Captain Joseph Patterson, ændrede til Dick Tracy.
4.10. samme år blev den første søndagsside publiceret. Dagstrip'en fulgte 12.10.
Heri mødte man helten med den barberbladsskarpe høgenæse, kriminalbetjenten Dick Tracy, som ved hjælp af Gould-opfindelser som "2-way wrist radio" og andre tekniske finesser bekæmpede den organiserede kriminalitet, som i forbudstiden bestemte dagbladenes forsideoverskrifter.
"Jeg havde besluttet at beskrive en helt, der kom det gangsteruvæsen til livs, som virkelighedens politi måtte give op over for," har Gould senere udtalt.
I årenes løb skabte Gould et galleri af bizarre forbrydere, bl.a. Larency Lu, Stooge Viller, Trigger Doom og Pruneface, som udmærkede sig gennem specielt makabre ansigtstræk. Om det sagde Gould: "Jeg har fået læserbreve, hvori der spørges, hvorfor jeg tegner så afskyelige kriminelle. Jeg mener, at det mest afskyelige i verden er ansigtet på en mand, der har skudt

wpe2DB.jpg (7064 bytes)

wpe2D7.jpg (4544 bytes)

syv sygeplejersker eller bortført et barn."
Dick Tracy gjorde det da også af med stribevis af gangstere. Det siges, at Gould opstillede deres gravsten i sin have, men at de lokale kirkegårdsmyndigheder greb ind, da det blev en turistattraktion.
Ikke sjældent kom Tracy dog selv til skade. Alene i de første 24 år blev han såret 27 gange med sygehusophold som resultat.
Blandingen af karikerede tegninger - hvortil Gould fik assistance af bl.a. Dick Moores og Russell Stamm - præget af vellykkede
ekspressionistiske sort/hvid-effekter og barske manuskripter gjorde hurtigt Dick Tracy populær blandt avislæserne.
Allerede i 1933 dukkede det første Dick Tracy-hæfte op, i 1939 blev det til en hæfteserie, som indtil 1961 udkom med 145 numre. Mellem 1937 og 1949 blev der produceret flere biograffilm med Ralph Byrd i rollen som Tracy, i 40rne kunne detektivens eventyr opleves som radiospil, i 50erne blev de til en tv-serie, og i 60erne blev der sat en serie tegnefilm i produktion.
Chester Gould stoppede arbejdet på Dick Tracy i 1977. Manuskriptet blev overtaget af Max Allan Collins, mens Dick Fletcher fortsatte arbejdet ved tegnebordet. Fletcher blev senere erstattet af Dick Locher.
Chester Gould døde 11.5.1985.
I 1990 fik Dick Tracy en renaissance, da Warren Beatty producerede og instruerede en vellykket film over serien. Han spillede også selv hovedrollen som Dick Tracy.
Kong Kylie