Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

 

præsenterer

En BIOGRAFI fra:

wpeCA.jpg (6759 bytes)

Carl Anderson

Carl Thomas Anderson blev født 14. februar 1865 i det norske kvarter i Madison, Wisconsin. Efter studier ved kunstskolen i Philadelphia begyndte han at arbejde som avistegner og illustrator for bl.a. Judge, Life, Puck og Collier's. I 1900 dukkede hans
første tegneserie, Kinematoscope, op i New York Journal  - med horisontalt placerede billeder, der for første gang knyttede en forbindelse mellem film og tegneserier. Senere blev det bl.a. til Spiegleburger og Main Street, inden Anderson 19.3.1932 fik offentliggjort første episode af sin cartoon-serie Henry i Saturday Evening Post. 17.12.1934 dukkede den første dagstrip op, og 10.3.1935 fulgte søndagssiden. Titelpersonen, en pilskaldet dreng, kommunikerede i starten via talebobler, men snart måtte han underkaste sig pantomimestrip'ens krav om mimisk og kropsligt udtryk.
I 1935 fandt aviskongen William Randolph Hearst på en rejse i Europa Henry i en tysk avis. Det gav ham ideen til at lancere serien internationalt gennem sit syndikat King Features. Successen lod ikke vente på sig: I starten af 40erne blev Henry bragt i 275 aviser i 29 lande. Serien var præget af en tidløs charme som følge af sin bevidste enkelhed og elskelige, afdæmpede humor. Det bragte den også til Danmark, hvor den under titlen Fiffig-Pers bedrifter kunne læses i ugebladet Skipper Skræk 1946-55.
Af helbredsgrunde overlod Anderson i 1942 Henry til sine assistenter. Don Trachte videreførte søndagssiden, mens John Liney tog sig af dagstrip'en. Carl Anderson døde 4. november 1948.

Skipper Skræk