Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

præsenterer

wpe41.jpg (4691 bytes)

wpe47.jpg (5695 bytes)

wpe41.jpg (4691 bytes)

1963-64 udgav P.I.B. en
præsentationsbrochure,
som bl.a. fortalte dette
om pressebureauet og
dets grundlægger:

LIDT FIRMAHISTORIE

Firmaets grundlægger, Hjalmar Carlsen, der var søn af den kendte redaktør Vilhelm Carlsen ved Vendsyssel Tidende, fik sin første tekniske og journalistiske uddannelse på dette betydningsfulde provinsblad. Dengang - omkring århundredskiftet - var billedstoffet i aviserne meget sparsomt, og billeder af døgnets store begivenheder fandtes ikke. Hjalmar Carlsen indså, at en avis, som ville følge med tiden, også måtte tage denne vigtige form for nyhedstjeneste op, og Vendsyssel Tidende blev derfor det første dagblad i Skandinavien og et af de første i Europa, som regelmæssigt bragte aktuelle billeder af dagens begivenheder.
Rig på ideer og med en levende interesse for reproduktionsteknik arbejdede Hjalmar Carlsen med ildhu på en opfindelse, der skulle revolutionere udseende og indhold hos selv den mindste avis.
Arbejdet lykkedes, og i 1897 stod han som den første, der kunne fabrikere tynde zink-clicheer i masseproduktion. Under beskedne forhold, men ledet med faglig

wpe58.jpg (11796 bytes)
Da Hjalmar Carlsen,
firmaets grundlægger,
som farende svend
drog ud i verden.

dygtighed og forståelse af de journalistiske krav, blev P.I.B. startet, og de nye tyndzink-clicheer gjorde det nu muligt selv for små provinsblade at bringe daglige billedreportager. Da det nogle år senere lykkedes Hjalmar Carlsen at gøre sin næste betydningsfulde opfindelse inden for branchen, stod P.I.B. ailerede sikkert på benene. Det nye, som Hjaimar Carisen bragte frem, var plastiske clicheer fremstillet i massefabrikation, og også på dette område kom han først; blot var materialet dengang ikke plastik, men celluloid. Med disse kort på hånden startedes inden forste verdenskrig filialerne i Berlin, Paris, Petrograd og Stockholm, og P.I.B. blev en kendt institution inden for den internationals bladverden. Efter krigens ophor i 1918 samledes alle kraefter om virksomheden i København, og man byggede videre på det gode renomme ude i verden. I dag føres P. I. B. videre af næste generation, direktørerne Hugo og Per Carlsen og fru Kirsten Bang, der sammen med

en stab af dygtige medarbejdere kan glæde sig over, at P.I.B. fortsat vokser og udvikler sig,således blev det for eksempel i 1961 nodvendigt igen at åbne en filial i udlandet, denne gang i Hamborg.P.I.B. har i dag som kunder ca. 1200 dag- og ugeblade fordelt over hele jorden og leverer i størst muligt omfang alt det illustrerede stof, som medvirker til at gøre en moderne avis interessant og underholdende. Hovedvægten lægges på tegneserierne, og P. I. B. er det bureau i verden, som har det største udvalg i pantomime-serier. Flere af vore serier har endda med sukces vundet udbredelse i tegneseriens hjemland, U.S.A.
Blandt det øvrige stof, der leveres, kan nævnes: Humorstof, børnestof, modestof, populær videnskab og - her i Danmark - aktuelt clichestof til provinspressen.

wpe59.jpg (8774 bytes)
Hjalmar Carlsen
1875-1951.

wpe5B.jpg (21272 bytes)

 

 

I museets arkiv findes
efterhånden et større
materiale, som belyser
P.I.B.s efterhånden
100-årige historie,
bl.a. dette hæfte, som
præsenterede bureauets
tegneserietilbud i
1970'erne.