wpe171.jpg (3429 bytes)

wpe175.jpg (1660 bytes)

wpe1E0.jpg (8855 bytes)

wpe175.jpg (1660 bytes)  

 


Fra 4. til 7. maj 2000 - From May 4th till May 7th 2000

Up ]


wpe21F.jpg (2820 bytes)

 TrueSpeech
Ondrej Soukup har komponeret musikken til den jingle, der ind- leder forestillin- gerne under
Film Festival 2000

Ondrej Soukup is the composer of the Film Festival 2000 jingle.


wpe193.jpg (5179 bytes)
FARGO   
USA, 1996.
Denne film skaffede Joel Coen "De Gyldne Palmer" i Cannes i fjor for bedste kvindelige hovedrolle som højgravid politichef.
Filmen er baseret på en virkelig hændelse i Minnesota i 1987, hvor en bilsælger med gæld hyrer to
 

wpe196.jpg (2673 bytes)

forbrydere til at kidnappe sin kone. Han håber selv at få glæde af løsesummen, som han ved, at hans stenrige svigerfar vil betale. Men alt går galt på de forblæste snevidder, hvor amerikansk tales med skandinavisk accent. Politichefen er for kløgtig, forbryderne for afstumpede og dumme og bilsælgeren helt ude af stand til at se, hvad det er, han roder sig selv og sin familie ind i. Portrættet er ondt, men absolut overbevisende og med en fin menneskelig iagttagelsesevne midt i alle voldsomhederne.
Joel Coen er - sammen med sin broder Ethan - kendt for bl.a. "Miller's Crossing" fra 1990 og "Barton Fink" fra 1991.
FUNNY BONES
USA/England, 1995.
Filmen er en meget morsom og meget sørgelig historie om komikkens væsen. Dens hovedperson (Oliver Platt) er stand-up komiker, og den beavnder i Las Vegas ved hans scenedebut, der ender som en fiasko, fordi hans

wpe197.jpg (7065 bytes)

far, der er en verdensberømt komiker, er til stede blandt publikum. Faderen spilles af Jerry Lewis. Sønnen "flygter" til Blackpool i England i et forsøg på at finde sine rødder i den fine music hall tradition, der især blomstrer dér. Instruktøren Richard Chelmsford er englænder, og det mærkes i den fremragende og nuancerede fremstilling af "komiske genier på arbejde", som han giver i resten af filmen.
Det er ikke blot music hall genrens vugge, men også sin egen oprindelse den unge komiker finder.
Filmen blev kritiseret i USA for at være svær at forstå for et amerikansk publikum og er måske netop derfor et godt eksempel på forskelle mellem europæisk - her britisk - og amerikansk mentalitet.
GRACE OF MY HFART
GRACE OF MY HFART
USA, 1996.
Dette er en "nøgle"-film, forstået således, at det amerikanske popmusikmiljø, den beskriver, er virkeligt. Den kvindelige hovedpersons karriere fra håbefuld sangerinde 1958 til succesrig

wpe199.jpg (5848 bytes)

sangskriver og komponist 10 år senere kunne have været Carol Kings.
Originalmusikken er af bl.a. Burt Bacharach, Elvis Costello, Gerry Goffin og Joni Mitchell. Hovedrolleri spildes af llleana Douglas, der har der har haft mindre roller i "Cape Fear" og "To Die For". Mændene omkring hende spilles af bl.a. John Turturro ("Barton Fink", "Quiz Show") og Matt Dillon ("Rumble Fish", "Singles").
Filmens kvindelige instruktør Allison Anders har skrevet manuskriptet og instruktøren Martin Scorsese har produceret filmen.
DE LATTERLIGE
Frankrig, 1996.
Filmen havde verdenspremiere i Cannes 1996 og var Oscar- normineret som bedste ikke- amerikanske film i år. Filmen er en flot, ond og humoristisk udlevering
af det franske hof, sådan som det

wpe192.jpg (4670 bytes)

fungerede i årene lige inden den store revolution i 1789. Selv med de reneste motiver den bedst tænkelige sag og det ædleste hjerte er det helt andre ting, der tæller ved Ludvig d. 16.'s hof, hvor spytslikkeri og ondskabsfuld humor - oftest på andres bekostning - er, hvad der vejer tungest.
Instruktøren er Patrice Leconte, der er kendt for "Monsieur Hire" fra 1987 og "Frisøsens mand" fra 1990.
l hovedrollerne ses Fanny Ardant, Jean Rochefort og Charles Berling.
MICHAEL COLLINS
USA/Irland, 1996.
Filmen vandt prisen for "Bedste film" i Venedig 1996, hvor Liam Neeson, der spiller titelrollen, tillige vandt som bedste mandlige skuespiller - vi har tidligere set ham i "Rob Roy" og "Schindler's liste". Filmen er en episk

wpe193.jpg (4411 bytes)

storfilm om påskeoprøret i Dublin i 1916 og dets følger, som kendes i det delte Irland den dag idag. Figurerne er historiske, f.eks. ses Alan Rickman som Eamon de Valera - det frie Irlands første præsident.
Instruktøren er ireren Neil Jordan, der tidligere har lavet "Mona Lisa" og "The Crying Game" - sidstnævnte med udgangspunkt i det moderne Nordirlands smertelige virkelighed.
KÆRLIGHEDENS MØNSTER
USA,1996
Dette er en kvindefilm, idet den har et antal stærke kvinder i forgrunden med Winona Ryder, Anne Bancroft og Ellen Burstyn i spidsen. En amerikansk tradition er quiltning af tæpper, og det er 

wpe196.jpg (3125 bytes)

netop, hvad hendes bedstemor, dennes søster og deres veninder er igang med, da hovedpersonen (Ryder) kommer hjem på sommerferie - dels for at arbejde med sit speciale og dels for at tænke sin kærestes frieri igennem. Under arbejdet med quiltningen erhverver hun sig gradvist indsigt i de ældre kvinders livslange erfaringer med kærligheden. Disse vises i fine tidsspring, således at filmen i sig selv fremtræder som et quiltet tæppe på samme måde som det tæppe af kærlighed, hovedpersonen kan svøbe sig i til slut. Instruktøren, Joycelin Moorhouse, er fra Australien, hvor hun er blevet mest kendt som producent af "Muriels bryllup" fra 1994.
"The Making of an American Quilt"er filmens originale titel.
wpe197.jpg (5287 bytes)
KRISTIN LAVRANSDATTER
Norge, 1995.

Som specialforestilling har vi den glæde at kunne tilbyde Liv Ullmanns norske filmatisering af Sigrid Undsets litterære klassiker "Kristin Lavransdatter" fra 1995.
Filmen er Liv Ullmanns største som instruktør, men den har ingen dansk importør, så forestillingen 

wpe199.jpg (4510 bytes)

ville ikke have været mulig uden hjælp fra Det Danske Filminstitut og deres kontakt med Det Norske Filminstitut.
Den norske forfatterinde Sigrid Undset blev, som mange ved, født i Kalundborg og boede størstedelen af sin barndom i Gyths Gård på Torvet i slutningen af forrige århundrede.
Hendes litterære gennembrud kom med romanen "Jenny" fra 1911, der blev filmatiseret af norsk tv og dernæst vist i serieform - også af DR - i 1984 med Liv Ulimann i titelrollen.
Romantrilogien "Kristin Lavransdatter" blev skrevet fra 1920-22 og anses for at være Sigrid Undsets hovedværk.
Hun modtog Nobelprisen i litteratur i 1928.
Liv Ullmann har opnået verdensberømmelse som skuespillerinde - ikke mindst i den svenske mesterinstruktør Ingmar Bergmans film. Hendes debut som instruktør var i 1992 med den danske filmatisering af "Sofie".
"Kristin Lavransdatter" er en storproduktion, hvor alle sejl er sat ind for at genskabe middelalderens Oslo og hele miljøet omkring den stærke og egenrådige Kristin. Hun sætter sig op imod sin fars vilje, da hun vælger ridder Erlend med det plettede ry frem for den herremandssøn, som hendes far har lovet hende væk til. Filmen er baseret på den første del af trilogien.
Filmen vises i den korte version af den norske originaludgave med engelske undertekster.
wpe19B.jpg (5211 bytes)
KOLYA
Tjekkiet, 1997.

"Kolya" foregår i Prag i 1989 kort tid før fløjlsrevolutionen. Hoved- personen, Louka, er cellist hos atsfilharmonikerne og en damer- nes ven. Forandringerne er store og hurtige og efter et uheldigt

wpe1A5.jpg (5402 bytes)

damebekendtskab ser han sig pludselig henvist til at spille til begravelser og andet løsarbejde. For at få penge til en brugt Trabant til at transportere celloen i, går han med til et proforma ægteskab med en russisk kvinde. Så snart hun har fået sine tjekkiske papirer, emigrerer hun til Tyskland og efterlader sin 5 årige søn, Kolya, der kun forstår russisk, i Loukas varetægt. Instruktøren Jan Sverak siger selv: "Der er en smule eventyr i "Kolya", men samtidig beskriver den et kapitel af Tjekkoslovakiets politiske historie. "Kolya" viser os, at der findes noget godt i al ulykke og omvendt. Den handler også om følelser; at vi er bange for at vise følelser, og at vi ofte skammer os over dem." "Kolya" vandt en Oscar for bedste ikke-amerikanske film i år.
JUDE
England, 1996
Filmen er baseret på Thomas Hardys bog af samme navn. Den er en medrivende og smuk fortæl- ling - et klassisk, angelsaksisk drama om kærlighed, skyld og afsavn. Ikke mindst fordi de elskende fornægter

wpe1A6.jpg (4396 bytes)

omgivelsernes fordomme. Og de begrænsninger som disse omgivelser mener sig i deres gode ret til at sætte. Det er et stærkt følelsesladet drama om et fætter/kusine kærlighedsforhold i det snævertsynede England i slutningen af forrige århundrede.
Den kvindelige hovedrolle spilles af Kate Winslet, der er kendt fra "Fornuft og følelser" samt som Ophelia i Branaghs store "Hamlet" filmatisering.
ØEN l FUGLEGADEN
Danmark, 1987.

Filmen er den seneste af instruktøren Søren Kragh- Jacobsen. Den foregår i 1943 og handler om en 12 årig dreng, der efterlades i Warzawas ghetto, da hans far og onkel, som nogle af de sidste jøder, tages af nazisterne og sendes i koncentrationslejr. Hans 

wpe1A7.jpg (4799 bytes)

ensomme, men kreative kamp for at opretholde livet i ghettoens mennesketomme ruiner er filmens centrale tema.
Søren Kragh-Jacobsen har altid været god til at portrættere børn og unge mennesker ("Gummi Tarzan", 1981, "Skyggen af Emma", 1988 og "Drengene fra Sankt Petri", 1991). Denne film er ingen undtagelse, og hvad den savner i munterhed, har den så afgjort i poesi. Zbigniew Preisner, der var filmkomponist for Kieslowski, har komponeret musikken, der vandt en sølvbjørn ved Berlinalen i år.
JÆGERNE
Sverige, 1997
Sverige, 1997
Filmen foregår i det nordligste Norrland, hvortil hovedpersonen Erik (Rolf Lassgård) kommer til sin fars begravelse efter i mange år at have arbejdet som politimand i Stockholm. Han slår sig ned i barndomshjemmet hos sin broder

wpe1A9.jpg (6759 bytes)

Leif, der synger i kirkekoret.
Imidlertid er det ikke alt, hvad lillebror foretager sig, der tåler dagens lys, og da Erik bliver ansat ved det lokale politi og genn fører sine undersøgelser af krybskytteri imod samernes rener med den samme håndfaste politifacon, som han brugte i Stockholm, står han pludselig problemer til halsen.Filmen er et fremragende billede af et lille, indspist
samfund, der lige pludselig vågner op til en ny virkelighed, hvor det ikke bare er krybskytteri men der skal fejes ind under gulvtæppet. De fine portrætter og de storladne landskaber går fint i spænd med den tætte historie. Helena Bergstróm fra "Englegård" ses i en mindre rolle.
BEAUTIFUL THING
England, 1996.
En morsom, hjertevarm skildring af en ung mand, Jamies erkendel- se af sin egen homoseksualitet. Den foregår i vore dages London i moderne betonslum. Her bor Jamie sammen med sin mor, der har ambitioner om en bedre

wpe1AB.jpg (6904 bytes)

tilværelse og arbejder hårdt på at opnå dette. Jamies ven og nabo udsættes tit og ofte for brutalitet fra sin fars og brors side, men sammen finder de to styrke, samhørighed og kærlighed. Perspektiveringen af de to drenges homoseksualitet er fint og ømt beskrevet, ligesom det londonske forstadsmiljø er ramt på kornet.
Instruktøren er Hettie Macdonald, og det er hendes debut som filminstruktør.
SEXY SADIE
Tyskland, 1995.
Filmen foregår i Tyskland idag. Edgar er en skrupelløs morder, der en dag får den besked af fængselslægen, Lucy, at han har en hjernesvulst og kun kort tig tilbage at leve i.

wpe1AC.jpg (4766 bytes)

Edgar flygter med Lucy som gidsel. Rygtet om, at Edgar er ude, spredes blandt hans ofres efterladte. Fem hævntørstige mænd og kvinder køber våben af den samme våbenhandler og vil dræbe Edgar. Tiden mellem mordforsøgene tilbringer Edgar og Lucy på et hotelværelse, hvor Edgar dels finder ud af, at Lucy har en søster, Sadie, og dels at Lucy måske ligner ham mere, end han først havde troet. I hovedrollen som Edgar ses Jürgen Vogel, som mange sikkert vil genkende som Julia Ormonds hjælper ombord på "Kronos" i sidste del af Bille Augusts "Frk. Smillas fornemmelse for sne" fra i år.
En barsk film - i effektfuld s/h og med masser af selvironi, sort humor og tressermusik.
CEREMONIEN
Frankrig 1996
"Ceremonien" er en psykologisk gyser om venindeskabet mellem to randeksistenser i en fransk provinsby i midt-90' erne. Postassistenten Jeanne (Isabelle 

wpe1AE.jpg (3813 bytes)

Hubbert) havde en datter, og pigen i huset Sophie - (Sandrine Bonnaire) havde en far. De døde begge, uden at det blev slået helt fast hvordan. Jeanne er udadvendt og provokerende, Sophie er indadvendt, men snu. Den sociale bevidsthed hos de to kvinder er egentlig klar, men Sophies arbejdsgivere fra overklassen ... vi har en overraskelse til gode! Til tonerne og billeder fra Mozarts "Don Giovanni" slår det snigende vanvid ud i lys lue.
Instruktøren er Claude Chabrol, der er en af de store franske instruktører, som går tilbage til "den nye bølge" omkring 1959. Han er mest kendt for "Slagteren" fra 1969, men har lavet talrige film siden, bl.a. "Hattemagerens ånder" fra 1982 og filmatiseringen af "Madame Bovary" fra 1991.
TYREN
Italien, 1994.
Filmen havde premiere i Køben- havn i foråret 1997. Det er en fremragende film om en fyret medarbejder på en tyrestation og en bonde, der er ved at gå kon- kurs i nutidens Italien. I despera- 

wpe1AF.jpg (5665 bytes)

tion stjæler de præmie- og avlstyren "Corinto" for at prøve at sælge ham i Ungarn. Rejsen dertil går bl.a. igennem Kroatien, hvor "Corinto" en tid bliver konfiskeret med henblik på mad til flygtninge. Også efter de er nået til Ungarn, er det lige ved at gå galt.
l den realistiske, spændende, alvorlige, men bestemt også morsomme film spiller musikken en stor rolle for filmens personer især i én af filmens nøglescener.
Instruktøren er Carlo Mazzacurati, der ikke tidligere har fået sine film vist i Danmark. Filmen vandt sølvløven i Venedig i 1994.
BELMA
Danmark, 1996
Filmen er et ungdomsdrama, hvis kerne er den 16-årige Rasmus og dennes forelskelse i den 15-årige Belma, der er bosnisk flygtning. Hun bor på Flotel Europa sam- men med sin far Josip, og de lider 

wpe1B0.jpg (4945 bytes)

begge under psykiske følger af krigen i ex-Jugoslavien. Da nye flygtninge ankommer, genkender Josip den ene som sin tidligere torturbøddel. "Belma" er for folkeskolens ældste klasser.
DEN SIDSTE VIKING
Skandinavien, 1996.
Filmen er historien om den ca. 12 årige høvdingesøn Harald, som drømmer om at blive en stor handelsmand og kriger.
Hans far (Erik Wedersøe) drager på togt og Harald må, meget imod 

wpe1B1.jpg (3147 bytes)

sin vilje, blive hjemme hos, sin mor (Marika Lagercrantz) og den gamle, fordrukne bådebygger (Per Oscarsson).
BALLADEN OM
HOLGER DANSKE

Danmark 1996
Filmen er en dukke-animationsfilm om Holger Danske. Fra han som lille tages som gidsel af frankiske riddere omkring 800 e.Kr.. Drengen vokser op ved Karl den 

wpe1C8.jpg (4650 bytes)

Stores hof med den berømte Roland som læremester. Han kommer til både det mauriske Spanien og til Østen, før han - ældre og klogere - vender hjem til Danmark.
I FULD FART
Skandinavien, 1996.
Filmen handler om den 20 årige forfatterspire, Quentin og venner- ne omkring ham. Da Quentin får succes med sine skriverier fjerner han sig menneskeligt fra kæresten Julie og vennen Jimmy. De kom- 

wpe1DF.jpg (5414 bytes)

mer alle til at betale en pris for at blive voksne, og denne proces er filmens hovedtema. Filmens instruktør, Gaél Morel, er debutant men er kendt som skuespiller i André Téchninés "De vilde siv" fra 1994.
DE FORTABTE BØRNS BY
Frankrig, 1994.
Fantasifilm.
På en ensomt beliggende boreplatform ude i havet, gemt bag tæt tåge og et minefelt, bor den hjerteløse videnskabsmand Krank. Han ældes før tid, fordi 

wpe1E8.jpg (3026 bytes)

han ikke ejer evnen til at drømme. Derfor kidnapper han små børn for at stjæle deres drømme. Filmen er af Jeunet og Caro mændene bag den store succes "Delicatessen" fra 1991.

right.1.jpg (67381 bytes)